Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Srbski separatist prišel v predsedstvo BiH, hrvaški ostal zunaj

Uradni rezultati volitev za člane predsedstva Bosne in Hercegovine pri prebivalcih vzbujajo mešane občutke.
Milorad Dodik ne skriva teženj po odcepitvi srbske entitete od BiH. FOTO: Reuters
Milorad Dodik ne skriva teženj po odcepitvi srbske entitete od BiH. FOTO: Reuters
8. 10. 2018 | 08:10
8. 10. 2018 | 09:57
3:14
Sarajevo – Na volitvah za predsedstvo BiH so zmagali kandidat bošnjaške stranke SDA Šefik Džaferović, kandidat Demokratske fronte Željko Komšić ter kandidat Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD) Milorad Dodik, dolgoletni predsednik Republike srbske, ki ne skriva teženj po odcepitvi srbske entitete od BiH.



Kot so sporočili iz osrednje volilne komisije v BiH, so po do zdaj preštetih glasovih omenjeni kandidati dobili večino v volilni tekmi za najbolj prestižno politično funkcijo v državi, ki jo sestavljajo trije člani, po en iz vsakega od treh konstitutivnih narodov. Komšić je v boju za glasove hrvaških volivcev v BiH premagal kandidata HDZ Dragana Čovića. Čović, ki je užival izdatno podporo uradnega Zagreba, si je prizadeval za večjo avtonomijo Hrvatov znotraj BiH, Komšiću, ki je ostro nasprotoval vpletanju politikov iz sosednjih držav v notranje zadeve BiH, pa je v predsedstvo pomagala tudi podpora Bošnjakov.

Šefik Džaferović je kandidat bošnjaške stranke SDA. FOTO: Reuters
Šefik Džaferović je kandidat bošnjaške stranke SDA. FOTO: Reuters


Medtem ko so hrvaški volivci presenetili in pred vrati predsedstva pustili dolga leta vodilno HDZ, pri volivcih bošnjaškega in srbskega naroda ni bilo presenečenj, Bošnjaki so izbrali kandidata SDA Džaferovića, Srbi pa dolgoletnega predsednika Republike srbske Milorada Dodika, ki je med vsemi tremi dobil tudi največ glasov, in sicer dobrih 55 odstotkov.

Končni podatki o volilni udeležbi kažejo, da je ta dosegla 53,36 odstotka, v Federaciji BiH je glasovalo le 51 odstotkov volivcev, v Republiki srbski pa je na volitve odšlo 57 odstotkov vseh volilnih upravičencev.


Hrvaški poraženec napoveduje krizo neslutenih razsežnosti


Dragan Čović, ki je v petek zvečer tik pred začetkom volilnega molka v Mostarju sprejel hrvaškega premierja Andreja Plenkovića in tako razjezil Bošnjake, je poraz priznal, pri tem pa ni skrival nezadovoljstva, da so njegovega tekmeca Komšića pomagali izvoliti tudi Bošnjaki. Bosni in Hercegovini je napovedal krizo neslutenih razsežnosti.

Komšić je Plenkovićevo neposredno vmešavanje v predvolilno kampanjo obsodil in izjavil, da se funkcionarji iz Hrvaške in Srbije, ki »vpadajo v BiH kot razbojniki in hajduki«, vmešavajo v volilni proces. Da se Čović pri napovedi krize ne moti, priča dejstvo, da je v predsedstvo izvoljen Milorad Dodik, ki je v Trumpovem slogu napovedal, da bo njegova politika v predsedstvu BiH »Republika srbska pred vsem«. Kot je znano, Dodik ne skriva teženj po odcepitvi srbske entitete od BiH in kasnejši priključitvi Republiki Srbiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine