Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Srbski gospodarski čudež se utaplja v lažeh

Neizpolnjene obljube: Rezultati analize so pokazali, da je bilo več kot 90 odstotkov Vučićevih izjav neresničnih.
Srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću očitajo, da je prvo leto ­mandata večkrat presegel pooblastila. FOTO: AP
Srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću očitajo, da je prvo leto ­mandata večkrat presegel pooblastila. FOTO: AP
4. 6. 2018 | 07:00
4:56
Po ugotovitvah s spletnega portala »Istinomer« je bilo v izjavah srbskega predsednika Aleksandra Vučića v prvem letu mandata le 9 odstotkov resnice. Da se Srbija utaplja v lažeh, so ocenili tudi udeleženci javne tribune »Srbski gospodarski čudež – država praznih želodcev«.

Srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću očitajo, da je prvo leto mandata večkrat presegel pooblastila. Na prvem mestu je na portalu izpostavljena izbira premierke Ane Brnabić ter utrjevanje meril populacijske politike. Na portalu je poudarjeno, da je Vučić obljubil, da bo beograjski župan Siniša Mali do konca leta 2017 odstopil, kar so vztrajno zahtevali številni Beograjčani zaradi nezakonitega rušenja objektov v naselju Savamala v volilni noči pred dvema letoma. Mali ni le ostal v županskem fotelju do konca mandata, temveč je bil konec minulega tedna izbran za novega finančnega ministra.
 

Svetla prihodnost Srbije


Rezultati analize so pokazali, da je bilo več kot 90 odstotkov Vučićevih izjav neresničnih. Po navedbah portala ni bilo resničnih le 9 odstotkov od analiziranih 33 Vučićevih izjav, temveč je srbski predsednik izpolnil le eno od šestih obljub. Resničnost njegovih izjav je na portalu ponazorjena s primerom avtoceste. Vučić je obljubil, da bo Srbija že leta 2017 imela več kilometrov avtoceste od Hrvaške. V resnici je imela Srbija lani enako kilometrov avtoceste kot Hrvaška leta 2003. Če bi se Srbija hotela izenačiti s Hrvaško, bi morala zgraditi še 550 kilometrov avtoceste, Hrvaška pa bi morala prenehati graditi avtocesto.

Vučić je zatrdil, da je Srbija leta 2016 dosegla najvišjo gospodarsko rast na Zahodnem Balkanu. Primerjalna analiza je pokazala, da so v regiji zaznali večjo rast od Srbije tako Hrvaška kot Albanija in Kosovo. Vučić je prav tako zatrdil, da je rast srbskega gospodarstva višja od evropskega povprečja, pokazalo pa se je, da je dvakrat nižja. V zvezi z zniževanjem javnega dolga je Vučić v preteklih letih večkrat izjavil, da je aprila leta 2014, ko je prevzel premierski položaj, javni dolg znašal okoli 77 odstotkov BDP. V resnici je znašal le 62,5 odstotka, do konca leta pa je porasel na 70 odstotkov BDP.

Na tribuni »Srbski gospodarski čudež – država praznih želodcev«, ki jo je pripravila Nova stranka, so ocenili, da v Srbiji ne bo mogoče rešiti nobenega resnega problema, dokler bo oblast servirala državljanom laži, zlasti na gospodarskem področju. Prvak Nove stranke Zoran Živković je sklenil, da napredek ni možen, dokler bo javnost dobivala napačne ali lažne podatke o resničnih gospodarskih razmerah in o tem, kako Srbija napreduje in kako svetla prihodnost je pred njo.
 

Rojstvo belega bizona


Po oceni profesorja z beograjske fakultete za ekonomijo, finance in administracijo Gorana Radosavljevića se je mogoče strinjati, da Srbija dosega fantastične gospodarske rezultate v primerjavi z afriškimi državami. Če trditve oblasti primerjajo z rezultati sosednjih držav, se pokaže, da dosegajo višjo gospodarsko rast Albanija, Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Romunija. Po Radosavljevićevem mnenju so razmere v Srbiji zelo slabe tudi zato, ker je visoko na seznamu držav z visoko stopnjo korupcije, kriminala, terorizma in bega možganov. Po njegovem bi morala Srbija najprej sprejeti zakon o izvoru premoženja ter obračunati s korupcijo in kriminalom.

Glavna urednica magazina Nova ekonomija Biljana Stepanović je spomnila, da Srbija vstopa v sedmo leto oblasti Srbske napredne stranke, ki ljudem vsak dan obljublja, da bodo že jutri živeli bolje. Ker ni tako, SNS krivi predhodnike, ljudje pa jim vedno znova verjamejo. Tudi če ljudje nimajo pojma o gospodarstvu, bi za prepoznavo laži oblasti zadostovalo, če bi primerjali, kaj vidijo na televiziji in kaj v svojih hladilnikih. Biljana Stojanović ni več pripravljena komentirati Vučićevih izjav o gospodarstvu, kot da so mišljene resno.

Resnici na ljubo je treba dodati, da Živkovićeva Nova stranka ni dobila zadostne podpore, da bi prestopila parlamentarni prag, izsledkov analize portala »Istinomer« pa ni objavil noben medij, servilen do oblasti. Vučić jih lahko brez posledic ignorira, oblast pa bo lahko še dolgo uporabljala rojstvo belega bizona v beograjskem živalskem vrtu kot dokaz prihajajočega blagostanja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine