Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Spor med Erdoganovimi stražarji in mejnimi policisti BiH

Erdoganovi varnostniki naj bi izvlekli celo orožje, do spora pa je prišlo, saj so odklonili postopke mejne kontrole. 
FOTO: Jorge Silva Reuters
FOTO: Jorge Silva Reuters
P. V.
8. 7. 2019 | 17:08
8. 7. 2019 | 17:37
1:59
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes prispel v Sarajevo na dvodnevni uradni obisk, njegov prihod pa je zaznamoval incident na letališču, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Prišlo je do spora med mejnimi policisti Bosne in Hercegovine ter telesnimi stražarji turškega predsednika. 

Zoran Galić, direktor mejne policije BiH, je za časnik Dnevni avaz pojasnil, da je prišlo do spora, ki bi kmalu prerasel v hujše fizično nasilje. »Bili so agresivni. Obnašali so se kot da so na svojem teritoriju,« obnašanje deseterice Erdoganovega spremstva opisuje Galić ter dodaja: »Sploh ne spoštujejo naših zakonov. Prišlo je do prerivanja, ko je Erdoganovo osebje odklonilo normalne postopke mejne kontrole. Morali bi biti pridržani in privedeni pred sodišče.«

»Vsem bi moralo biti povsem jasno, da se mora zakone države spoštovati ne glede na to, o kom je govora. Želim pohvaliti predstavnike mejne policije BiH. Če njihovo ravnanje ne bi bilo profesionalno, bi lahko prišlo do odprtega konflikta,« je še poudaril direktor mejne policije. Erdoganovi varnostniki naj bi po poročanju portala Jutarnji Vijesti izvlekli celo orožje.
 

Ne gre za izoliran primer


Telesni stražarji turškega predsednika so že leta 2012, ko je bil Erdogan še turški premier, spopadli z varnostnim osebjem na sedežu Združenih narodov.

Njegovi varnostniki pa so se stepli tudi v New Yorku, kjer so maja leta 2017 pretepli mirne protestnike. Takrat je ameriško sodišče zoper 15 predstavnikov varnostnega osebja vložilo obtožnice. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine