Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kitajska si na obmejnem območju z Indijo ne želi novih spopadov

Potem ko so včeraj potrdili tri smrtne žrtve med indijskimi vojaki, je ranam po spopadu s kitajskimi podleglo še 17 pripadnikov indijske vojske.
Indijski vojaki na poti v provinco Ladak na meji s Kitajsko. FOTO: Danish Ismail/Reuters
Indijski vojaki na poti v provinco Ladak na meji s Kitajsko. FOTO: Danish Ismail/Reuters
Ka. M.
17. 6. 2020 | 10:20
17. 6. 2020 | 13:54
1:53
Število indijskih vojakov, ki so ta teden na obmejnem območju Himalaje izgubili življenje v konfrontaciji s kitajskimi, je naraslo na 20. Oblasti v New Delhiju in Pekingu krivdo za incident pripisujejo druga drugi.

Potem ko je po navedbah tiskovne agencije Reuters tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian sporočil, da si v Pekingu ne želijo ponovnih spopadov in da je na obmejnem območju stanje stabilno in pod nadzorom, je indijski premier Nerendra Modi v televizijskem nagovoru poudaril, da si Indija želi miru, a da bo na morebitne provokacije odgovorila. Kot poročajo tuji mediji, vojaški predstavniki obeh držav razpravljajo o ponedeljkovem incidentu. 

Spomnimo, spopad med indijskimi in kitajskimi vojaki, v katerem ni bilo uporabljeno strelno orožje, temveč kamni, palice in pesti, se je zgodil na območju obmejne doline Galwan, kjer azijski sili že nekaj tednov krepita vojaške zmogljivosti. Sprva je bilo rečeno, da so bili v spopadih ubiti trije pripadniki indijske vojske (častnik in vojaka), do danes pa je po podatkih indijske vojske ranam podleglo še sedemnajst indijskih vojakov. Žrtve so bile menda tudi na kitajski strani, a Peking še ni potrdil navedb. 

Ponedeljkov spopad med vojaki Indije in Kitajske, ki še nista natančno določili poteka 3500-kilometrske meddržavne meje, predstavlja prvo konfrontacijo s smrtnim izidom v zadnjih 45 letih. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine