Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Spet Trump, Fauci in hidroksiklorokin (in Twitter)

Predsednik ZDA ne more pozabiti niti spornega zdravila proti malariji niti zamer na račun »ameriškega zdravnika« dr. Faucija.
Direktor ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci. FOTO: Pool Reuters
Direktor ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni dr. Anthony Fauci. FOTO: Pool Reuters
29. 7. 2020 | 06:23
29. 7. 2020 | 08:48
3:00
New York – Sporno zdravilo proti malariji, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump propagiral za spopad s covidom-19, je spet v središču ameriških političnih sporov, na nasprotni strani pa znova zdravstveni strokovnjak dr. Anthony Fauci – in ob strani Twitter.  Družbeno omrežje je odstranilo tvit Donalda Trumpa ml. o domnevnem Faucijevem zavajanju o hidroksiklorokinu, ki ga je skupaj z mnenjem neke zdravnice, da to sredstvo zdravi hudo nalezljivo bolezen, svojim 84 milijonom privržencev poslal predsednik. 

O hidroksiklorokinu so mnenja deljena. Ameriška Uprava za hrano in zdravila FDA opozarja na resne stranske posledice in ga ne priporoča več proti covidu-19, Svetovna zdravstvena organizacija je maja prekinila testiranje, prav tako ameriške zdravstvene službe. Teksaška zdravnica Stella Immanuel pa pravi, da je v kombinaciji s tabletami cinka in antibiotikom ozdravil več sto njenih bolnikov s covidom-19, a tudi zavrača zaščitne maske, priznava gensko osnovo bitij iz vesolja in govori, da bo Jezus Kristus obračunal s Facebookom. Tudi to družbeno omrežje je namreč odstranilo njen videoposnetek.

Predsednik Trump ne skriva svojih zamer. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Predsednik Trump ne skriva svojih zamer. FOTO: Mandel Ngan/AFP


Zgodba o hidroksiklorokinu vendarle ni popolnoma enopomenska. Omenjene raziskave so namreč v začetku julija zanikali pri zdravstvenem sistemu Henryja Forda, njihovi testi so menda pokazali petdeset odstotkov nižjo umrljivost po izločitvi bolnikov s srčnimi težavami, za katere je zdravilo še posebej škodljivo. Znanstveniki kalifornijskega inštituta Sanford Burnham Prebys Medical Discovery v sodelovanju s hongkonškimi v reviji Nature starejšo različico hidroksiklorokina hangfachin A postavljajo celo na drugo mesto najbolj obetavnih znanih zdravil.

Med več kot 12.000 zdravili, ki so jih pregledali, v ospredje postavljajo stara zdravila proti lepri, revmatoidnem artritisu in osteoporozi, pa tudi novi remdesivir kalifornijskega podjetja Gilead Sciences, ki umrljivost zmanjšuje za 30 do 62 odstotkov, krvno plazmo in steroid deksametazon. Remdesivir daje še več upanja v povezavi s štirimi drugimi zdravili, ki so jih že odobrili pri FDA, omenjeni znanstveniki pa jih preizkušajo na miniaturnih organoidih, ki so jih pridobili v laboratoriju.

In priljubljena Trumpova tarča dr. Fauci? »Ne tvitam in tudi ne berem tvitov,« je bil v televizijskem pogovoru diplomatski 79-letni voditelj ameriškega inštituta za alergije in nalezljive bolezni. Ve, da ima predsednik na zalogi še več očitkov na njegov račun, njemu in njegovi družini pa celo grozijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine