Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sojenje padlemu producentu, obtoženemu spolnih zlorab, se nadaljuje

Odvetniška ekipa Harveyja Weinsteina se na vse pretege trudi, da bi primer opustili, a sodnik ne deli njihovega mnenja. 
Harvey Weinstein je nemo poslušal sodnika, ki je odločil, da se sojenje nadaljuje. FOTO: Alec Tabak/AP
Harvey Weinstein je nemo poslušal sodnika, ki je odločil, da se sojenje nadaljuje. FOTO: Alec Tabak/AP
S. S.
20. 12. 2018 | 16:25
2:25
Newyorški sodnik James Burke je odločil, da se proces proti padlemu producentu, obtoženemu spolnih zlorab, Harveyju Weinsteinu nadaljuje. Na sojenje je padla senca obtožb, da je policija naredila kar nekaj napak v postopku, ki je pripeljal do njegove aretacije.

Odvetnik 66-letnega nekdanjega vplivnega hollywoodskega producenta, ki je brez besed stopil pred sodnika, je sprožil ostro kampanjo proti policiji, da bi ustavil sojenje. Zagovornik Benjamin Brafman je poudaril, da je bil primer »nepopravljivo omadeževan« zaradi dejanj policije oziroma konkretno zaradi vplivanja preiskovalca Nicholasa DiGaudia na priče in tožnice.

»Edina razumna odločitev bi bila, da se ta kaos ustavi zdaj,« je na sodišču poudaril Brafman. A po kratkem pregovarjanju je sodnik zavrnil pobudo o opustitvi primera. Tožilci poudarjajo, da obstaja kopica dokazov za nadaljevanje sojenja. Weinstein vse obtožbe, kakopak, zanika.

Primer je novo smer ubral oktobra, ko so tožilci opustili del obtožb, ker so se pojavili dokazi, da je DiGaudio potencialni priči svetoval, naj zadrži nekatere dvome o verodostojnosti obtožb za sebe. DiGaudio je domnevo lani februarja priči dejal, da je »manj več«, o tem pa seveda tožilcem ni črhnil besedice. Priča pred poroto kasneje sicer ni stopila. Pojavile so se tudi obtožbe, da je isti preiskovalec leta 2013 žrtvi posilstva svetoval, naj izbriše zasebno vsebino z mobilnega telefona, preden ga preda tožilstvu. To je kasneje navedlo, da se vsebina ni nanašala na Weinsteina in da ženska tako ali tako ni upoštevala policistovih namigov.

Prejšnji mesec so Weinsteinovi odvetniki še obelodanili, da so govorili z žensko, ki je trdila, da jo je tožnica skušala prepričati, da naj podpre njeno zgodbo. Prijateljica tožnice je preiskovalcem sicer, kot navajajo tuji mediji, pojasnila, da sta se Weinstein in tožnica nekaj časa sporazumno dobivala in da do lani ženska ni izrekla žal besede na njegov račun.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine