Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovo nekdanjega svobodnjaškega voditelja

Dolgoletni predsednik svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache se je umaknil iz politike.
1. 10. 2019 | 18:05
1. 10. 2019 | 19:00
4:57
Čeprav se nov parlament še ni sestal, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen pa bo danes podelil mandat za sestavo vlade voditelju zmagovite ljudske stranke Sebastianu Kurzu, so nedeljske volitve že obrodile sadove: »žetev« se je začela pri velikih poražencih.

Najprej je že v ponedeljek zavrelo v drugouvrščenih socialdemokratih, ki so izgubili 5 odstotkov glasov v primerjavi z volitvami leta 2017, saj je odstopil njihov generalni sekretar Thomas Drozda. A predlog vodstva za njegovo zamenjavo s prav tako starim »aparatčikom« Christianom Deutschem je tako razburil socialdemokratski podmladek, da je še pred glasovanjem zapustil zasedanje izvršnega odbora stranke.



Še večja kriza je v svobodnjaški stranki, ki je tokrat dobila kar 10 odstotkov glasov manj kot pred dvema letoma. Afera Ibiza, v katero sta bila vpletena njihov prejšnji voditelj in podpredsednik zvezne vlade Heinz-Christian Strache ter prav tako že bivši vodja njihovega poslanskega kluba Johann Gudenus, jim ni škodila. Škandal je sicer razrušil prejšnjo vladajočo koalicijo med vodilno ljudsko stranko in svobodnjaki ter privedel do padca vlade, a na razpoloženje svobodnjaških podpornikov ni vplival. To so konec maja pokazale volitve v evropski parlament, na katerih so tako kot Zeleni svobodnjaki izgubili le en poslanski sedež.

Kakor so pokazale raziskave, razvpiti posnetki z Ibize, na katerih svobodnjaška politika za mizo, polno legalnih in nelegalnih substanc, ponujata korupcijske posle domnevni ruski oligarhinji, tudi na predčasne parlamentarne volitve ne bi pretirano vplivali. Privrženci skrajno desnih svobodnjakov so Stracheja in njegovega pomočnika še vedno dojemali kot žrtvi spletke sovražnikov stranke. Potem pa so tik pred nedeljskimi volitvami pricurljali v javnost podatki, da so Strache, njegova vodja kabineta in njegov varnostnik jemali denar iz strankine blagajne za osebno razkošje. A to še ni bilo vse. Mediji so razkrili, da je vodstvo stranke tudi po Strachejevem odstopu finančno podprlo svojega nekdanjega voditelja in mu na mesec izplačevalo 10.000 evrov »žepnine« in 2500 evrov »subvencije« za najemnino za vilo v Klosterneuburgu, za katero na mesec plačuje 3500 evrov.


Javno pranje perila


Zadnji teden pred volitvami so se začela zaslišanja vpletenih in hišne preiskave. Nekdanjega Strachejevega varnostnika, ki je bil zaposlen tudi kot policist, so vrgli iz stranke, a so prišle v javnost informacije, da je več let zbiral podatke o šefovem početju in sodeloval z odvetnikom, ki je zakuhal afero Ibiza. Da bi bila mera polna, so se konec prejšnjega tedna pojavile še informacije, da so se s strankinim denarjem in kreditnimi karticami okoriščali tudi drugi politiki iz vodstva svobodnjakov. Nekateri so to ostro zanikali in zagrozili s tožbami proti medijem, a podatek, da je stranka plačala za postavitev ograje okoli hiše sedanjega voditelja svobodnjakov Norberta Hoferja, so potrdili tudi v stranki. To je bil po njihovem nujen varnostni ukrep v času, ko je Hofer kandidiral za predsednika države.

V petek so tudi notranje strankarske raziskave pokazale, da bodo zaradi teh škandalov svobodnjaki poraženi. Regionalne voditelje stranke je razbesnela tudi domneva, da je o finančnih prigodah ostalih obvestil medije sam Strache. Sprva so se pojavile zgolj zahteve, naj nekdanjemu svobodnjaškemu voditelju le zamrznejo članstvo v stranki. Včeraj zjutraj pa je voditelj tirolske podružnice stranke Markus Abwerzger izjavil, da so to preblagi ukrepi in da je treba Stracheja izključiti iz stranke. Za avstrijski javni radio je povedal, da bi morala stranka prenehati igrati vlogo žrtve, napadati medije in iskati zunanje krivce za krizo, ki jo je sama zakuhala. Strache, ki je bil 14 let na čelu stranke, je poskusil prehiteti vodstvo svobodnjakov, zato je včeraj dopoldne izjavil, da je zamrznil članstvo v stranki in da se bo umaknil iz politike ter se posvetil družini. Zvečer se je vodstvo stranke odločilo, da bo tudi samo »suspendiralo« Strachejevo članstvo, če pa se bo pokazalo, da so obtožbe o njegovem zapravljanju strankarskega denarja utemeljene, ga čaka dokončna izključitev iz stranke, ki se je odločila, da bo šla v opozicijo in se »modernizirala«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine