Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovesnost ob 75. obletnici dneva D

Ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, znanega kot dan D, so se na jugu Anglije zbrali svetovni voditelji.
Prelet vojaških letal in padalcev. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Prelet vojaških letal in padalcev. FOTO: Bertrand Guay/AFP
5. 6. 2019 | 17:00
6. 6. 2019 | 10:36
1:59
Poleg več kot 300 vojnih veteranov so se spominske slovesnosti v Portsmnouthu udeležili tudi britanska kraljica Elizabeta II., premierka Theresa May, francoski predsednik Emmanuel Macron, kanadski premier Justin Trudeau, avstralski premier Scott Morrison, nemška kanclerka Angela Merkel in ameriški predsednik Donald Trump.

Angleška premierka Theresa May je na verjetno njenem zadnjem javnem nastopu v vlogi premierke, saj bo v skladu s svojimi napovedmi v petek odstopila s položaja premierke, izjavila: »Združeni se bomo poklonili tistim, čigar pogum in žrtvovanje na obalah Normandije sta pomenila točko preobrata v drugi svetovni vojni. Nikoli ne bomo pozabili, koliko jim dolgujemo«.

Na slovesnosti za katero je bilo rečeno, da bo največji vojaški spektakel v moderni zgodovini, je bilo moč videti mornariško parado, prelet vojaških letal in številne vojake.

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D, v katerem je sodelovalo več kot 150.000 zavezniških vojakov. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945. Operacija Overlord, ki jo je vodil ameriški general Dwight D. Eisenhower, je vključevala skoraj 7.000 ladij, ki so bile razporejene ob 80-kilometrski obali. Sledilo je več tisoč padalcev, nato pa še pehota.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine