Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovenska vojska zaključuje svojo misijo v Libanonu

Slovenska vojska v 17 letih delovanja v Libanonu ni utrpela žrtev, je pa bila udeležena v več incidentov.
Spomladi 2015 je slovenskim vojakom neznana milica iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem so bili domnevno ključni vojaški podatki. (Slika je simbolična). FOTO: Aziz Taher/Reuters
Spomladi 2015 je slovenskim vojakom neznana milica iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem so bili domnevno ključni vojaški podatki. (Slika je simbolična). FOTO: Aziz Taher/Reuters
STA
28. 6. 2023 | 17:10
29. 6. 2023 | 09:21
2:52

Vlada je danes sprejela odločitev o zaključku sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v mirovni misiji Združenih narodov Unifil v Libanonu, so sporočili z ministrstva za obrambo. SV je v Libanonu prisotna zadnjih 17 let, po zadnjih dostopnih podatkih v tej sredozemski državi deluje en pripadnik SV.

Sodelovanje pripadnikov SV v Začasnih silah Združenih narodov v Libanonu (Unifil) se bo v skladu z odločitvijo vlade končalo z 31. julijem 2023. Ob tem je vlada naložila obrambnemu in zunanjemu ministrstvu, da izvedeta ustrezne postopke za realizacijo te odločitve.

Združeni narodi so Unifil ustanovili leta 1978, ko naj bi v okviru misije nadzorovali umik izraelskih oboroženih sil iz Libanona in premirje med državama. Vloga mirovnikov se je okrepila leta 2006 po kratkotrajni, a krvavi vojni med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah.

image_alt
»Regionalni igralci potrebujejo svoj oder za vojno. Libanon so zamenjali za Sirijo«

Slovenska vlada pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše je 7. septembra 2006 sklenila, da na operacijo Unifil napoti 12 pripadnikov SV in s tem prispeva k reševanju razmer v tej nemirni državi. Prvi pripadniki Slovenske vojske so se operacije udeležili decembra 2006, vloga Slovenije pa se postopoma zmanjšuje od leta 2019.

Misija ZN, ki trenutno šteje okoli 10.000 vojakov iz 48 držav, je od leta 1978 utrpela 324 smrtnih žrtev, nazadnje je decembra lani v strelskem napadu na konvoj dveh oklepnih vozil na jugu države življenje izgubil irski vojak.

Slovenska vojska v 17 letih ni utrpela žrtev, je pa bila udeležena v več incidentov. Nazadnje je leta 2018 patruljo napadla večja oborožena skupina. V prvem napadu so patruljo obkolili in poškodovali vozilo, v drugem napadu pa so vozilo polili z bencinom in ga zažgali. Pripadniki SV so se nepoškodovani izmaknili in se vrnili v vojaško bazo.

Pred tem so padli v zasedo še februarja 2017, spomladi 2015 pa jim je neznana milica iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem so bili domnevno ključni vojaški podatki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine