Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Slovenija ob poplavah v BiH pripravljena pomagati

Zunanje ministrstvo in vlada sta poleg humanitarnih organizacij poudarila, da je Slovenija pripravljena pomagati.
V BIH je škoda zaradi poplav in plazov izredno velika. FOTO: Rusmir Smajilhodzic/AFP
V BIH je škoda zaradi poplav in plazov izredno velika. FOTO: Rusmir Smajilhodzic/AFP
STA, B. T.
4. 10. 2024 | 17:10
4. 10. 2024 | 17:49
3:59

Predsednik vlade Robert Golob z zaskrbljenostjo spremlja razmere v BiH, je zapisala vlada na omrežju X. Izrazil je solidarnost in pripravljenost na pomoč. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je izrazila sožalje družinam žrtev in vsem ostalim, ki so jih prizadele hude poplave v Bosni in Hercegovini. Tako Fajon kot zunanje ministrstvo sta v ločenih objavah na omrežju X poudarila, da je Slovenija pripravljena pomagati.

»Žalostno je slišati za grozno novico o uničujočih poplavah v BiH. Družinam žrtev in prizadetim izrekam sožalje. Slovenija je pripravljena nuditi pomoč. V mislih sem s prebivalci BiH,« je na omrežju X zapisala Fajon.

Tudi zunanje ministrstvo je na omrežju X izreklo sožalje družinam žrtev poplav v BiH. »Izražamo globoko solidarnost z vsemi državljani, ki jih je nesreča prizadela v teh težkih trenutkih. Slovenija je pripravljena pomagati,« so dodali.

V poplavah, ki so v noči na danes zajele dele BiH, zlasti južni in osrednji del, je življenje po zadnjih podatkih izgubilo najmanj 18 ljudi. Oblasti pričakujejo, da bo število žrtev še naraslo. Več ljudi je pogrešanih in poškodovanih, škoda pa je že zdaj precejšnja. Vlada Federacije BiH je zaradi katastrofalnih razmer razglasila stanje naravne nesreče na področju celotne entitete.

V teh težkih trenutkih stojimo z BIH, je sporočil tudi Davor Ivo Stier, vodja delegacije Evropskega parlamenta v BIH. Ta katastrofa je povzročila izgubo mnogih človeških življenj, ogrozila veliko število prebivalcev, uničila hiše in infrastrukturo.

Ključno je, da se Evropska unija v sodelovanju z lokalnimi oblastmi in mednarodnimi partnerji odzove hitro in pomaga prebivalstvu in državi. Stier je opozoril, da bi bilo nujno treba za to aktivirati mehanizem EU za civilno zaščito in tudi solidarnostni sklad.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine