Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Slabši kot Nixon« predsednik Trump resno razmišlja o pričanju v preiskavi razrešitve

Izzvala ga je predsednica predstavniškega doma »nora, brezdelna in živčna« Nancy Pelosi.
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Tom Brenner Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Tom Brenner Reuters
18. 11. 2019 | 18:38
18. 11. 2019 | 19:31
3:07
New York – Sedanji republikanski predsednik ZDA, ki je za demokratsko kongresno prvakinjo slabši od nekdanjega Richarda Nixona, vse bolj razmišlja, da bi v preiskavi svoje razrešitve pričal tudi sam. Donald Trump je tvital, da mu je zamisel všeč ter bo resno razmislil o njej.

Ni še jasno, ali bi mu bilo bolj všeč osebno ali pismeno pričanje, seveda pa si ni mogel kaj, da ne bi predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi v tvitu pred tem označil za noro, brezdelno in živčno, preiskavo svoje razrešitve pa za lov na čarovnice. A je demokratska prvakinja v nedeljskem televizijskem nastopu izjavila, da lahko, če mu niso všeč njihove priče, pred pristojnim preiskovalnim odborom nastopi sam. Odbor za obveščevalne zadeve predstavniškega doma vodi kalifornijski demokrat Adam Schiff, katerega vrat se je Trumpu že prej zdel ozek kot svinčnik, zato si je lahko predstavljati, na kakšno raven bi se lahko spustilo predsednikovo pričanje v živo.

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. FOTO: Brendan Smialowski/AFP


Pelosijeva pri Nixonu ceni, da je še pred procesom v senatu odstopil sam, Trump pa njej pripisuje veliko prestrašenost, ker naj bi morala zaradi podrejanja radikalni levici in medijem kmalu oditi sama. Kljub vrsti odmevnih pričanj ameriških diplomatov, povezanih z Ukrajino, obtožbe predsednikovega podkupovanja ukrajinskih politikov v zameno za preiskavo delovanja nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna v tej državi še niso prepričale republikanskih članov kongresa. V senatu, ki bi moral po preiskavi v predstavniškem domu izvesti proces proti predsedniku, imajo člani Trumpove stranke prepričljivo večino.

Predsednik Nixon je po aferi Watergate odstopil zaradi nadstrankarskega soglasja o nujnosti njegovega odhoda, Trump pa na Twiterju razglaša, da republikanska stranka še nikoli ni bila tako enotna kot zdaj, za njim naj bi stalo 95 odstotkov njenih čanov. Po Ipsosovi raziskavi javnega mnenja pa zdaj že 51 odstotkov Američanov zagovarja predsednikovo razrešitev.

Medtem pa demokratski predstavniški dom načrtuje tudi preiskavo o tem, ali je Trump lagal posebnemu preiskovalcu Robertu Muellerju, ki je še pred ukrajinsko afero preiskoval rusko vpletanje v ameriško predvolilno kampanjo iz leta 2016.  V svoji pisni izjavi je namreč izjavil, da se ne spominja razprav o WikiLeaksu z nekaterimi sodelavci, v pravkar končanem procesu proti njegovemu predvolilnemu sodelavcu Rogerju Stoneu pa so se pojavile drugačne informacije.
 

Nekdanji predsednik Richard Nixon je raje odstopil sam, kot da bi ga razrešil proces v senatu. FOTO: Reuters
Nekdanji predsednik Richard Nixon je raje odstopil sam, kot da bi ga razrešil proces v senatu. FOTO: Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine