Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Škandali, afere in strahovi

Spopad med staro gardo in domnevnimi novimi prinašalci sprememb.
vzporedne volitve
vzporedne volitve
31. 3. 2019 | 15:20
31. 3. 2019 | 18:36
5:03
Kandidatov na predsedniških volitvah je bilo kar 39, a glavni konkurenti so bili le trije, med njimi pa ni bilo nobenega, ki bi ga lahko označili za proruskega.


          
Nekaj časa so ankete kazale, da se sedanji predsednik Petro Porošenko sploh ne bo prebil v drugi krog glasovanja. Potem se mu je z osamosvojitvijo in združitvijo ukrajinske pravoslavne cerkve, k čemur je sam precej pripomogel, priljubljenost povečala, čeprav ni uspel dohiteti presenečenja teh volitev, popolnega političnega avtsajderja, televizijskega komika Volodimirja Zelenskega. A le nekaj tednov pred volitvami se je Porošenko znašel sredi velikega korupcijskega škandala, v katerem so bili glavni junaki njegovi tesni sodelavci, ki so kupovali vojaško opremo v Rusiji in jo za drag denar prodajali ukrajinski vojski. »Nič ni naredil za ljudi, sam pa je v času, ko je bil predsednik, še bolj obogatel,« je ljudsko razpoloženje dobro opisal agitator princese oranžne revolucije Julije Timošenko Vitalij, ki je sameval v šotoru s propagandnim gradivom na osrednjem kijevskem trgu Majdan nezaležnosti.

Ukrajinci izbirajo novega predsednika. FOTO: AFP
Ukrajinci izbirajo novega predsednika. FOTO: AFP

 

Vsi obtožbe označijo za lažne novice


Ta škandal Porošenku ni pretirano škodil, saj se je nanj ostro odzval in odstavil vanj vpletene sodelavce, zato so ankete kazale, da bo v boju za drugo mesto premagal Timošenkovo. A tik pred volilnim molkom so mu na Radiu Svoboda zakuhali novo afero in ga obtožili, da je svojim prijateljem osebno odobril skorumpirane energetske posle. Predsednik je »klevete« zanikal in napovedal tožbo proti ameriškemu državnemu mediju, ki da je objavil lažnivo propagando oligarha Ihorja Kolomojskega. Ta naj bi bil po Porošenkovih besedah tisti, ki finančno podpira oba njegova največja izzivalca. A v umazano igro škandalov so v zadnjih dnevih vpletli tudi ta dva. Mediji so razkrili, da je nekdanja premierka Timošenkova prek davčnih oaz plačevala usluge ameriškim lobistom, Zelenskega pa so obtožili, da v kandidaturi ni prijavil razkošne 15-sobne vile, ki jo je njegovo podjetje pred dvema letoma v Italiji kupilo za 3,8 milijona evrov. Oba sta obtožbe označila za lažne novice.


 

S kom bo manj škode?


Čeprav so poznavalci opozarjali, da je tudi Zelenski zgolj sodelavec starih sil, so bile včerajšnje volitve spopad med pripadnikoma stare garde, Porošenkom in Timošenkovo, in komikom, za katerega so glasovali zlasti mladi, ki jim je dosti korupcije in si želijo sprememb. A analitiki opozarjajo na nevarnost, ki preti državi, če bo na njeno čelo stopil v politiki povsem neizkušeni Zelenski. »Ne bi hotel, da bi se vse skupaj končalo tragično,« je povedal profesor novinarstva in dolgoletni opazovalec početja medijev Oleksandr Čekmišev.

Zgražal se je nad ciničnim pragmatizmom ukrajinskih volivcev, ki so na predzadnjih predsedniških volitvah, na katerih sta se spopadla Timošenkova in Viktor Janukovič, ki ga je zadnja majdanska revolucija strmoglavila z oblasti, razmišljali, da bo manj škode, če glasujejo za Janukoviča. Timošenkovo poznamo, ta si je že napolnila žepe, so takrat govorili številni, Janukovič pa bo sicer tudi kradel, a ker je bolj neumen, si tako sofisticiranih korupcijskih shem ne bo spomnil. »Vse skupaj se je končalo z revolucijo in vojno, ki traja že več kot pet let,« je dejal Čekmišev. Po njegovih besedah se v Ukrajini časovna obdobja med prevrati krajšajo, zato bi se morala v primeru zmage tako Zelenski kot njegov podpornik Kolomojski zavedati, da utegne vsak njun primer korupcije ali poskus mehkejše politike do Rusijo privesti do novega majdana.

FOTO: AFP
FOTO: AFP

 

Mlade strašijo z vpoklicem v vojsko


O pragmatizmu volivcev je govoril tudi direktor nevladnega odbora ukrajinskih volivcev Oleksij Košelj. Prepričan je, da so volivci tradicionalno konservativni in so doslej za predsednika države vedno izbrali nekoga, ki je bil prej premier, minister ali predsednik parlamenta. Zato Zelenskemu ne napoveduje uspeha v drugem krogu. Za slabše rezultate, kakor so jih napovedovali komiku, so nemara krive tudi govorice, da bodo na voliščih mladeniče pričakale naborniške komisije in jih vpoklicale v vojsko. Strahove pred tem, kako se bo odzvala vojska, če bo njen vrhovni poveljnik postal komik, pa je bilo v zadnjih tednih slišati tudi med povsem treznimi analitiki dogajanj na ukrajinskem političnem prizorišču.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine