Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Še vedno so možni vsi scenariji

V izraelskem vojnem kabinetu se pojavljajo razhajanja, na območju Gaze pa se stopnjuje groza.
Razseljene Palestince po obobalni cesti proti mestu Gaza pot vodi skozi Nuseirat v osrednjem delu enklave. FOTO: AFP
Razseljene Palestince po obobalni cesti proti mestu Gaza pot vodi skozi Nuseirat v osrednjem delu enklave. FOTO: AFP
16. 4. 2024 | 05:00
16. 4. 2024 | 09:16
4:24

V trenutku, ko so proti Izraelu poleteli iranski brezpilotniki in rakete, je bilo jasno, da bo strahotno trpljenje prebivalcev območja Gaze vsaj za nekaj časa »drugorazredna politična tema«. In to v ključnem trenutku, ko se po palestinski enklavi, morišču in hiralnici pospešeno širi lakota in ko so pogajanja o morebitni prekinitvi ognja, ki bi bila ključna za preživetje tako prebivalcev Gaze kot izraelskih talcev, v slepi ulici.

Iranski (proti)napad na Izrael, o katerem je, denimo, iranski režim prek Švice že dva dni prej obvestil Združene države (ZDA in Iran nimata diplomatskih odnosov), da so se te lahko skupaj z Izraelom in zaveznicami (Francija, Velika Britanija, Jordanija, po vsej verjetnosti tudi Savdska Arabija in Egipt) primerno pripravile na jato brezpilot­nikov in raket, ni le odvrnil mednarodne pozornosti od dogajanja na območju Gaze, ampak je dejansko okrepil tudi že precej načeto vladavino Benjamina Netanjahuja. In to bolj v mednarodnem kot v domačem okolju, kjer je izraelski premier v vojnem kabinetu po lastni krivdi med dvema ognjema.

Na eni strani ga s podpihovanjem agresivnega odgovora na iranski napad ter pozivom k nadaljevanju popolnega uničenja Gaze spodbujajo skrajni ministri iz vrst ultraortodoksnih koalicijskih partneric, na drugi pa (nekdanji) opozicijski voditelj Beni Ganc z igranjem dvojne igre vzpostavlja temelje za povojni prevzem oblasti.

Motoristi se vozijo mimo plakata z uporabljenimi iranskimi balističnimi raketami z napisom v arabščini Častna obljuba in v perzijščini »Izrael je šibkejši od pajkove mreže«. FOTO: Atta Kenare/AFP
Motoristi se vozijo mimo plakata z uporabljenimi iranskimi balističnimi raketami z napisom v arabščini Častna obljuba in v perzijščini »Izrael je šibkejši od pajkove mreže«. FOTO: Atta Kenare/AFP

Edina sorazmerno dobra novica, ki jo je – ob dejstvu, da ni bilo žrtev in velike materialne škode – mogoče povezati z iranskim napadom na Izrael, je, da je izraelski vojni kabinet, ki upravlja več front hkrati (razmere se izrazito zaostrujejo tudi na izraelsko-libanonski meji), za nedoločen čas prestavil priprav­ljeno kopensko ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, kamor se je pred brutalnim nasiljem v prvih mesecih vojne zateklo skoraj 1,3 milijona ljudi.

Bombardiranje v Gazi, teror na Zahodnem bregu

V senci morebitne nove velike vojne – pri mednarodnih poskusih ustavljanja pokola v Gazi v dobrega pol leta ni bilo zaznati niti delčka angažiranosti, ki jo je ob eskalaciji med Izraelom in Iranom pokazala širša mednarodna skupnost – se nadaljuje strahotno trp­ljenje prebivalcev Gaze, izraelske sile pa s pomočjo ilegalnih priseljencev izvajajo vse hujši teror tudi na okupiranem Zahodnem bregu.

Včeraj je izraelska vojska tako kot v nedeljo streljala na množico ljudi, ki so se z juga Gaze iz obupa poskušali prebiti do porušenih domov na severu enklave. Najhujši spopadi so potekali v begunskem taborišču Nuseirat. Žrtev izraelskega kolektivnega kaznovanja Palestincev je skoraj 34.000. Tej strahotni številki je treba dodati najmanj 8000 ljudi, ki so pogrešani – ujeti v ruševinah lastnih domov ali zatočišč.

O protinapadu na Izrael je iranski režim prek Švice dva dni prej obvestil Združene države. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
O protinapadu na Izrael je iranski režim prek Švice dva dni prej obvestil Združene države. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Stopnjujejo se tudi notranje izraelske kritike – ne le v civilni družbi, ki se je vrnila na ulice. Te, seveda brez omembe groze, ki jo preživljajo Palestinci, zahtevajo takojšnjo in brezpogojno rešitev vseh talcev (torej prekinitev ognja). Izrael v Gazi ni dosegel niti enega izmed ciljev. Ni ne osvobodil talcev ne vojaško uničil Hamasa. Kritike zato prihajajo tudi z najbolj odgovornih položajev.

»Najbolj šibek sovražnik na Bližnjem vzhodu nam je zadal največ škode. Spremeniti moramo strategijo,« je v nedeljo na konferenci Demokratičnega inštituta dejal Gadi Eizenkot, eden izmed ministrov (brez listnice) v izraelskem vojnem kabinetu in nekdanji načelnik generalštaba izraelske vojske, in to podkrepil z dejstvom, da vojski kljub šestmesečnemu stalnemu bombardiranju Gaze ni uspelo rešiti talcev. »Rezultati te vojne bodo jasni šele čez nekaj let,« je dodal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine