Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Šahovska partija med zločinom in kaznijo

Smrt ne more biti zmagovalka, kajti ostajajo spomini in bolečine, ki zastavljajo vprašanje: in kaj boš s preostankom življenja, potem ko umreš?
FOTO: Josep Lago/Afp
FOTO: Josep Lago/Afp
24. 9. 2022 | 09:00
24. 9. 2022 | 19:31
12:52

V nadaljevanju preberite: 

Daminega gambita sem se spomnila, ko je minuli ponedeljek svetovni šahovski prvak Magnus Carlsen že po prvi potezi nepričakovano končal partijo z 19-letnim Američanom Hansom Niemannom. Igrala sta partijo po spletu na Julius Baer Generation Cupu s pomočjo platforme Chees24. Ko bi moral Norvežan izvesti drugo potezo, je njegova kamera nenadoma ugasnila. »Kaj se je zgodilo? Kaj je to?« so ponavljali komentatorji, ki vse do zdaj niso dobili jasnega odgovora, za kaj je pravzaprav šlo, razen tega, da je hotel Carlsen na ta način izraziti svoje sumničenje, da Niemann, ki ga je ta mesec enkrat že premagal, goljufa s pomočjo elektronskih naprav.

Vladimir Putin je zaigral damin gambit. To je tisto odpiranje, v katerem se beli kmet s položaja c ponuja kot žrtev, da bi igralca s črnimi figurami spodbudil k hitrejšemu razvoju igre. Očitno je Niemann Carlsenu ponudil to otvoritev, ki pa je Norvežan ni sprejel. Dva dni pozneje je damin gambit zaigral tudi Vladimir Putin, s tem, ko je objavil delno mobilizacijo … in žrtvovanje kmetov, seveda.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine