Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Volodimir Zelenski odstavil svojega najvišjega generala

Odstavitev Valerija Zalužnega je najbolj odmevna ukrajinska kadrovska zamenjava od začetka vojne z Rusijo.
Odstavljeni vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med lansko proslavo dneva neodvisnosti Ukrajine. FOTO: REUTERS/Gleb Garanich
Odstavljeni vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski med lansko proslavo dneva neodvisnosti Ukrajine. FOTO: REUTERS/Gleb Garanich
8. 2. 2024 | 18:29
8. 2. 2024 | 20:09
3:58

Manj kot teden dni zatem, ko je prvič javno potrdil, da v okviru »resetiranja« ukrajinskega državnega vodstva razmišlja o zamenjavi več visokih uradnikov, je predsednik Volodimir Zelenski sporočil, da je s položaja vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske odstavil generala Valerija Zalužnega. S tem je potegnil črto pod več mesecev ugibanj o prihodnosti enega najbolj priljubljenih predstavnikov vrha države.

image_alt
Resetiranje je za Zelenskega nujno

Odstavitev generala je najbolj odmevna kadrovska zamenjava od ruskega napada na Ukrajino pred dvema letoma, in po vsem sodeč odraža razlike v pogledih na naslednje faze vojne. Zalužnega bo na položaju zamenjal dosedanji poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski, ki mu je predsednik po poročanju agencij naročil, naj razvije novo vojaško strategijo, ki bo privedla do zmage nad Rusijo.

Zelenski: Čas za prenovo je zdaj

»Srečal sem se z generalom Valerijem Zalužnim. Zahvalil sem se mu za dve leti obrambe Ukrajine,« je Zelenski sporočil v objavi na družbenih omrežjih, ki jo je pospremil s sproščenim skupnim portretom z zdaj že nekdanjim vrhovnim poveljnikom.

»Pogovarjala sva se o prenovi, ki jo potrebujejo oborožene sile Ukrajine, in o tem, kdo bi lahko bil del prenovljenega vodstva oboroženih sil Ukrajine. Čas za takšno prenovo je zdaj.« Ukrajinski predsednik je pri tem dodal, da je Zalužnemu predlagal, naj ostane del njegove ekipe.

Na svojo odstavitev se je odzval tudi general, ki ukrajinski vojski poveljeval vse od leta 2021. V izjavi je po poročanju Reutersa poudaril, da sta z Zelenskim imela resno in pomembno razpravo ter da je bila sprejeta odločitev o spremembi bojnih taktik in strategije. »Naloge leta 2022 so bile drugačne od nalog leta 2024. Zato se morajo vsi spremeniti in prilagoditi tudi novim realnostim. Tako lahko tudi vsi zmagamo,« je še poudaril Zalužni.

Zalužnega bo na položaju zamenjal dosedanji poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski. FOTO: REUTERS/Valentyn Ogirenko
Zalužnega bo na položaju zamenjal dosedanji poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksander Sirski. FOTO: REUTERS/Valentyn Ogirenko
Odnos med predsednikom in generalom, zaslužnim za nekatere od najuspešnejših akcij, s katerimi se je Ukrajina postavila po robu Rusiji, se je vidno poslabšal, potem ko je Zalužni lani za Economist ocenil, da je vojna z Rusijo dosegla pat položaj. Temu so sledili meseci ugibanj o tem, ali lahko njuno nestrinjanje preraste v večjo rivalstvo in s tem ogrozi enotnost ukrajinskih političnih oziroma vojaških elit. O načrtih za zamenjavo Zalužnega so se že prejšnji teden razpisali ukrajinski in zahodni mediji, Zelenski pa je o njih prvič javno spregovoril pred nekaj dnevi.

Najmanj priljubljena odločitev doslej

Kljub spravljivemu razhodu se utegne odstavitev Zalužnega izkazati za eno najmanj priljubljenih odločitev, ki jih je v zadnjih dveh letih sprejel Zelenski. Za veliko Ukrajincev je »železni general« namreč narodni heroj, njegova priljubljenost pa je razvidna tako iz javnomnenjskih raziskav kot iz izjav ukrajinskih vojakov, med katerimi po vsem sodeč uživa veliko spoštovanje.

Tudi njegov naslednik velja za izkušenega poveljnika, med drugim zaradi vloge pri uspešni obrambi Kijeva na začetku vojne. Toda Sirski je bil v zadnjih dveh letih po poročanju ukrajinskih in zahodnih medijev hkrati tarča kritik zaradi svoje majhne občutljivosti na izgube vojakov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine