Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ruska duma sprejela zakon, ki bo Putinu omogočil ponovno kandidaturo

Skladno s spremenjeno ustavo so ruski poslanci potrdili spremembe volilne zakonodaje, ki bodo trenutnemu predsedniku Rusije omogočile ponovno kandidirati.
Ruski predsednik Vladmir Putin. FOTO: Sputnik via Reuters
Ruski predsednik Vladmir Putin. FOTO: Sputnik via Reuters
STA
24. 3. 2021 | 14:30
24. 3. 2021 | 14:35
2:15
Spodnji dom ruskega parlamenta, duma, je danes v tretjem in zadnjem branju sprejel zakon, ki ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogoča ponovno kandidaturo za predsednika. Za položaj se bo lahko potegoval še dvakrat in se morebiti na čelu države obdržal do leta 2036, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sprejetje zakona so utemeljili z uskladitvijo volilne zakonodaje s spremembo ustave, ki velja od lanskega poletja po njeni potrditvi na referendumu. Od takrat je v ustavi dopolnilo, ki 68-letnemu Putinu omogoča nadaljnje izvolitve, čeprav bi se mu mandat iztekel leta 2024. Ustava še vedno omejuje predsedniški mandat na dva zaporedna mandata, a se je z dopolnilom uveljavilo določilo, da ta omejitev ne velja za predsednike države, ki so bili na položaju pred uveljavitvijo dopolnila. 

image_alt
Rusi imajo novo ustavo


Danes sprejeti zakon tudi določa, da za predsednika države lahko kandidirajo ruski državljani, ki so starejši od 35 let, pod pogojem, da so v Rusiji neprekinjeno živeli najmanj 25 let in da niso imeli tujega državljanstva ali dovoljenja za bivanje v tujini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin, ki je na oblast prišel leta 2000, se je ob koncu svojega drugega predsedniškega mandata leta 2008 umaknil s položaja. Po štirih letih na položaju premiera je bil znova izvoljen za predsednika države leta 2012, nato pa še leta 2018.

Celotni sveženj ustavnih sprememb je prinesel v javnosti priljubljene ukrepe, kot sta minimalna plača in usklajevanje pokojnin z življenjskimi stroški, a je tudi okrepil pristojnosti zakonodajne veje oblasti, ki je trdno v rokah Putinove stranke Enotna Rusija. V ustavo so poleg tega vnesli prepoved porok istospolnih in omembo vere v boga.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine