Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija z novimi napadi nad Ukrajino

Skoraj vsa država v nevarnosti napadov. Ukrajinska vojska medtem nadzira 1294 kvadratnih kilometrov in sto naselij v ruski obmejni regiji Kursk.
V zadnjem nizu obstreljevanja so po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrli trije ljudje. FOTO: Matej Družnik
V zadnjem nizu obstreljevanja so po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrli trije ljudje. FOTO: Matej Družnik
STA
27. 8. 2024 | 06:57
27. 8. 2024 | 15:55
5:29

Rusija dan po enih od najhujših zračnih napadov na Ukrajino doslej danes znova obstreljuje ukrajinska mesta. V napadu na Krivi Rog sta bila ubita dva človeka, v napadu brezpilotnega letalnika v Zaporožju pa še eden. Že v ponedeljek so napadi zahtevali najmanj štiri smrtne žrtve. Skupno je ukrajinska zračna obramba danes sestrelila več kot 60 izstrelkov.

image_alt
Na muhi ruskih napadalcev je spet energetika

Ukrajinske oblasti so zgodaj davi izdale opozorila pred zračnimi napadi, ko so zaznale vzletanje ruskih letal z letališč na zahodu Rusije. Skoraj vsa država je po navedbah Kijeva v nevarnosti napadov z balističnimi raketami. Obenem z več območij po pisanju tujih tiskovnih agencij poročajo o napadih z droni.

V zadnjem nizu obstreljevanja je po navedbah lokalnih oblasti ponoči umrlo pet ljudi. V mestu Krivi Rog v osrednjem delu Ukrajine je izstrelek zadel civilno poslopje, pri čemer sta umrla dva človeka, najmanj pet je ranjenih, več pa jih pogrešajo. V Zaporožju pa so bili v napadu brezpilotnika ubiti trije.

O eksplozijah poročajo tudi iz regij Kijeva, Sumija, Hmelnickega in Mikolajiva. Pristojni so zaznali izstrelitev več hipersoničnih balističnih raket kinžal, ki jih zračna obramba težko zazna, poroča britanski BBC.

Skupno je ukrajinska zračna obramba sestrelila pet ruskih raket in 60 brezpilotnih letalnikov. Po besedah vojaških oblasti v Kijevu so v bližini prestolnice sestrelili okoli 15 dronov in več raket. Nad Ukrajino je Rusija sicer po podatkih ukrajinske vojske izstrelila deset raket in 81 dronov iranskega izdelave.

Rusija je že v ponedeljek izvedla obsežne napade zlasti na energetsko infrastrukturo države, v katerih so umrli najmanj štirje ljudje, oblasti so bile primorane omejiti oskrbo z električno energijo. Po besedah predsednika Volodimirja Zelenskega je Moskva v enem najhujših napadov doslej uporabila najmanj 127 raket in 109 dronov.

Ukrajina po lastnih navedbah v Kursku nadzira sto naselij

Ukrajinska vojska nadzira 1294 kvadratnih kilometrov in sto naselij v ruski obmejni regiji Kursk, kamor je Kijev nepričakovano vdrl v začetku meseca, je danes sporočil vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Oleksandr Sirski in dodal, da so med tritedensko ofenzivo zajeli 594 ruskih vojakov. Moskva medtem poroča o zavzetju nove vasi v Donecku.

Kot je še ponovil Sirski, je eden od ciljev ukrajinske ofenzive v Kursku odvrniti ruske sile od operacij na drugih območjih, kot denimo v Pokrovsku in Kurakovu v Donbasu. Ob tem je ocenil, da je ukrajinska vojska cilj dosegla, dodal pa je, da Moskva koncentrira »svoje najbolj bojno pripravljene enote na območju Pokrovska«, navaja britanski BBC.

Ruska vojska medtem na vzhodu Ukrajine stopnjuje pritisk. Po današnjih navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi je vojska zavzela vas Orlivka v regiji Doneck, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orlivka se nahaja v bližini mesta Pokrovsk, ki leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske. Kijev medtem še naprej izvaja evakuacije nekaterih civilistov iz Pokrovska in okoliških vasi.

Ukrajina poskusno izstrelila prvo lastno balistično raketo

Ukrajinska vojska je pred kratkim izvedla prvo uspešno izstrelitev balistične rakete domače proizvodnje, je danes sporočil Zelenski, pri čemer podrobnosti o raketi ni podal. Dodal pa je, da je vojska pri obrambi pred nedavnimi obsežnimi ruskimi napadi med drugim uporabila tudi bojna letala F-16.

»Prva ukrajinska balistična raketa je bila uspešno preizkušena. Čestitam naši obrambni industriji. Več podrobnosti o tej raketi ne morem podati,« je na novinarski konferenci izjavil Zelenski.

Dejal je še, da je ukrajinska vojska za uničenje ruskih raket in dronov med nedavnimi obsežnimi napadi na Ukrajino uporabila tudi letala F-16, ki jih je prejela od zahodnih zaveznic. Ob tem je opozoril, da je število letal, ki jih je prejel Kijev, premajhno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina si sicer od začetka ruske invazije leta 2022 intenzivno prizadeva za razvoj lastne orožarske industrije. S tem si želi postati manj odvisna od vojaške pomoči zahodnih zaveznic. Že prejšnji teden je denimo Zelenski sporočil, da je vojska prvič med spopadi uporabila »raketni dron« dolgega dosega ukrajinske izdelave, imenovan palianica.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine