Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija ne sili Srbije v umetno izbiro

Vučić bo predstavil obisk Putina v Beogradu kot podporo Moskve njegovi politiki.
Po napovedih Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS) bo Putina v Beogradu pričakalo 200.000 ljudi. FOTO: Alexander Nemenov/Reuters
Po napovedih Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS) bo Putina v Beogradu pričakalo 200.000 ljudi. FOTO: Alexander Nemenov/Reuters
17. 1. 2019 | 06:00
17. 1. 2019 | 13:39
5:17
Rusija v primerjavi z Zahodom ne sili Srbije v izbiro. To bo današnje glavno sporočilo ruskega predsednika Vladimirja Putina v Beogradu. Njegov srbski kolega Aleksandar Vučić bo njegov obisk izkoristil za odgovor na ulične proteste proti avtokratski vladavini.

Moskva za zdaj spoštuje odločitev srbskega vrha, ki stavi na približevanje EU. To bi se lahko spremenilo čez noč, če bi Srbija popustila zahodnim partnerjem in poenotila zunanjo politiko z Brusljem. Putin je poudaril, da poskuša Zahod vsiliti Srbiji umetno izbiro: ali Rusija ali EU.


Zahod utrjuje prevlado na Balkanu


Ruskega predsednika je presenetil pasiven odziv Bruslja na odločitev kosovskega parlamenta, da bo varnostne sile preoblikoval v vojsko. Kosovski Srbi so razumeli potezo kot grožnjo lastni varnosti, predstavlja pa tudi resno tveganje za stabilnost v regiji. Putin ne razume, kako bo Bruselj posredoval v dialogu med Beogradom in Prištino, če si zatiska oči pred grobimi kršitvami mednarodnega prava.

Dan pred obiskom je poudaril, da Moskva ceni vojaško nevtralnost Srbije in da bo pomagala krepiti njene obrambne sposobnosti. Po njegovem je resen dejavnik destabilizacije na Balkanu politika ZDA in zahodnih držav, ki utrjujejo prevlado v regiji. Spomnil je na Natovo bombardiranje nekdanje ZRJ in enostransko razglasitev kosovske neodvisnosti.

Zahod je lani izsilil članstvo Črne gore v Natu, čeprav je bila proti polovica prebivalstva, zdaj pa ignorira voljo večine makedonskih volivcev, izraženo na posvetovalnem referendumu o sporazumu z Grčijo, da bi v zavezništvo povlekel tudi Makedonijo. Za dosego cilja ne izbira sredstev. Sprememba ustave in imena države namreč pomeni revizijo temeljev makedonske nacionalne identitete, je ocenil Putin. Poudaril je sodelovanje z Republiko Srbsko, ki ga Moskva gradi na spoštovanju daytonskega mirovnega sporazuma in ozemeljske celovitosti BiH.


Privrženci proti »sprehajalcem«


Srbski predsednik bo poskusil ustaviti nezadovoljstvo, ki se vali po ulicah Beograda in drugih srbskih mestih, s shodom privržencev. Vučićevo prvotno ignoriranje »sprehajalcev« in označevanje opozicijskih politikov za izdajalce in tuje plačance je povzročilo, da je nezadovoljstvo med ljudmi raslo. Protesti so se spremenili v upor proti režimu, ko so prvaka Levice Srbije Borka Stefanovića v Kruševcu pretepli s kovinsko palico. Vučić se je zatekel v scenarij, ki spominja na recept nekdanjega srbskega vožda Slobodana Miloševića.

Po napovedih njegove Srbske napredne stranke (SNS) bo Putina pred cerkvijo svetega Save pričakalo 200.000 ljudi, njihova glavna naloga pa bo sporočiti sobotnim sprehajalcem po Beogradu, kaj si mislijo o tujih plačancih. Vsi predsedniki odborov SNS morajo izpolniti vnaprej določene kvote. V pomoč jim bodo dnevnice in tradicionalni sendviči za privržence, ki jih bodo v srbsko prestolnico pripeljali s 1200 avtobusi. Vučić je prepričan, da bodo protestniki po shodu njegovih podpornikov čez noč pozabili, zakaj so se sprehajali.

Novemu srbskemu voždu se je dvignil pritisk, ker so na čelu protestov predstavniki srednjega razreda, ki se zavzemajo za krepitev pravne varnosti in odpravo strankokracije, in ne voditelji šibke opozicije, ki imajo veliko masla na glavi. Ljudje si želijo več kisika in družbene spremembe. Če se Vučiću scenarij ne bo izšel, ima še vedno na voljo izredne volitve, na katerih je vladajoči blok suveren. Vučić bo v vsakem primeru predstavil Putinov obisk kot podporo Moskve njegovi politiki, z zagato, kako bo to pojasnil evropskim mentorjem, si bo razbijal glavo pozneje.


Putinova dirigirana demokracija


Sebi v prid bo obrnil tudi rusko carsko odlikovanje Aleksandra Nevskega, ki si ga bo pripel na levo stran prsi. To je odlikovanje cesarja Petra Velikega, ki ga je po zlomu Sovjetske zveze ukinil tedanji predsednik Boris Jelcin, cesarsko tradicijo pa je leta 2010 znova obudil Putinov začasni predsednik Dmitrij Medvedjev. Po hierarhični lestvici je to četrto rusko odlikovanje. Mediji pod nadzorom SNS ga predstavljajo kot največje odlikovanje za Vučića in vse srbske državljane po stotih letih.

Putinovo prijateljstvo ni brezplačno. Vučić se je obvezal za vojaško nevtralnost Srbije in zavrnitev sankcij EU proti Rusiji. To je cena za rusko blokado sprejema Kosova v ZN. Odlikovanje bo le zapečatilo ta tihi sporazum. Navadni ljudje bodo raje povezali odlikovanje s sedežnim redom na slovesnosti ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne v Parizu, kjer so Vučića posedli na stran, kosovskega predsednika Hashima Thaçija pa tik za Putinom. Sklepali bodo: Rusija nas odlikuje, Zahod pa ponižuje. Srbija je v težavah, ker se Vučić še ni odločil za nobeno stran, čeprav na notranjepolitični sceni stavi na Putinovo dirigirano demokracijo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine