Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija izdala nalog za aretacijo Julije Navalne

Navalno, ki živi v tujini, iščejo zaradi sodelovanja v ekstremistični organizaciji.
Soproga pokojnega oporečnika je v odzivu na omrežju X izdajo naloga obsodila. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Soproga pokojnega oporečnika je v odzivu na omrežju X izdajo naloga obsodila. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
STA
9. 7. 2024 | 18:45
9. 7. 2024 | 18:48
1:57

Rusko sodišče je danes izdalo nalog za aretacijo Julije Navalne, vdove ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je februarja v sumljivih okoliščinah umrl v oddaljenem zaporu na severu Rusije. Po navedbah sodišča Navalno, ki živi v tujini, iščejo zaradi sodelovanja v ekstremistični organizaciji.

Kot je v izjavi sporočilo sodišče, je odobrilo zahtevo preiskovalcev in za Navalno odredilo preventivni ukrep v obliki dvomesečnega pripora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Soproga pokojnega oporečnika je v odzivu na omrežju X izdajo naloga obsodila. »Vladimir Putin je morilec in vojni zločinec. Njegovo mesto je v zaporu,« je dodala.

image_alt
Julija Navalna: Nad Putina z metodami boja proti mafiji

Navalna je po smrti soproga, ki je umrl 16. februarja v zaporu na skrajnem severu Rusije, obljubila nadaljevanje njegovega dela. Med drugim je med predsedniškimi volitvami v Rusiji marca letos, na katerih si je dolgoletni predsednik Vladimir Putin zagotovil že peti mandat, pozivala k množičnim protestom.

»To je priznanje Julijini odločnosti, da nadaljuje Aleksejev boj,« pa je v odzivu na omrežju X zapisal nekdanji vodja štaba Navalnega Leonid Volkov.

Vse skupine in organizacije, povezane z Navalnim, so sicer v Rusiji označene za ekstremistične. Podporniki pokojnega oporečnika medtem trdijo, da je bil Navalni na Putinov ukaz ubit na predvečer načrtovane izmenjave zapornikov z Zahodom. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine