Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Rusija in Belorusija podaljšali skupne vojaške vaje

Tako sta se odločili zaradi razmer na vzhodu Ukrajine.
V Belorusiji je okoli 30.000 ruskih vojakov. FOTO: AFP
V Belorusiji je okoli 30.000 ruskih vojakov. FOTO: AFP
STA
20. 2. 2022 | 12:00
20. 2. 2022 | 12:42
1:46

Rusija in Belorusija sta se odločili podaljšati skupne vojaške vaje, ki naj bi se sicer končale danes. Kot razlog je beloruski obrambni minister Viktor Hrenin navedel povečano vojaško aktivnost na zunanjih mejah obeh držav ter eskalacijo razmer na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednika Belorusije in Rusije sta se odločila nadaljevati pregled pripravljenosti sil, je sporočil Hrenin. Cilj vaj ostaja zagotoviti ustrezen vojaški odziv na morebitne zunanje grožnje. Za koliko časa se vaje podaljšujejo, ni navedel.

Skupne vojaške vaje v Belorusiji, ki so se začele 10. februarja, so zbudile veliko pozornosti. Skrb na Zahodu je zbujala predvsem okrepljena prisotnost ruskih vojakov. Tam jih je okoli 30.000.

V Moskvi in Minsku so zatrjevali, da se bodo ti vojaki po koncu vaj hitro vrnili v svoja domača oporišča, kot je sklepati iz današnjih besed Hrenina, pa za zdaj spričo podaljšanja vaj ostajajo v Belorusiji. Koliko ruskih vojakov bo ostalo, ni jasno.

Poteza bo po oceni AFP lahko razumljena kot dodatni pritisk na Ukrajino, ki se na vzhodu sooča z okrepljenim nasiljem med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko, na njenih mejah pa je po oceni Zahoda več kot 150.000 ruskih vojakov.

Prav tako gre po oceni nekaterih za jasen signal voditeljem, kot sta francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz, ki so Putina pozvali k umiku.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine