Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Romunija še ni pripravljena na predsedovanje EU

Odkar je Romunija postala članica EU, jo Bruselj opozarja, da je korupcija rak rana romunske družbe.
Sporna pravosodna reforma je sprožila na ulicah Bukarešte, Cluja, Temišvara in Brasova val protivladnih protestov. FOTO: Adrian Catu/AFP
Sporna pravosodna reforma je sprožila na ulicah Bukarešte, Cluja, Temišvara in Brasova val protivladnih protestov. FOTO: Adrian Catu/AFP
13. 11. 2018 | 12:30
13. 11. 2018 | 12:54
2:21
Evropski poslanci bodo danes v Strasbourgu govorili tudi o delovanju pravne države v Romuniji. Da Romunija ni pripravljena na polletno predsedovanje svetu Evropske unije, ki bi ga morala prevzeti 1. januarja 2019, pa je včeraj izjavil romunski predsednik Klaus Iohannis.

EU opozarja Romunijo, odkar je postala njena članica, da je korupcija rak rana romunske družbe. Evropska komisija je oktobra znova pozvala Romunijo, naj pred predsedovanjem EU začne spoštovati vladavino prava. 

Romunija se je zaradi sporne pravosodne reforme, ki je poleti sprožila na ulicah Bukarešte, Cluja, Temišvara in Brasova val protivladnih protestov, znašla pod plazom kritik Bruslja. Protestnike je podprl tudi romunski predsednik Klaus Iohannis, ki si je prizadeval preprečiti sprejetje spornih zakonov, medtem ko je Bruselj poudaril, da je vladavina prava pogoj za vstop Romunije v območje schengna.


Vladi se je iztekel rok trajanja


Iohannis je ocenil, da Romunija ni pripravljena na polletno predsedovanje svetu EU po odstopu ministra za evropske zadeve Victorja Negrescuja, ki je bil zadolžen za priprave na predsedovanje. Negrescu se je odločil za odstop, ko je njegova vladajoča socialdemokratska stranka (PSD) ugotovila, da ni izpolnil zahtev Bruslja glede reform na področju pravosodja.

Romunski predsednik je prepričan, da je skrajni čas za zamenjavo vlade premierke Viorice Dancila in vodje PSD Livia Dragnee. S tem je pritrdil kritikom, ki glasno opozarjajo, da je Dancila zgolj marioneta Dragnee, ki zaradi obsodbe zaradi zlorabe položaja ne more postati premier.

Prvak PSD Dragnea je bil obsojen zaradi sodelovanja pri volilnih prevarah, otepa pa se tudi obtožbe zlorabe pooblastil in nezakonite pridobitve evropskih sredstev v višini 20,6 milijona evrov. Specializirani urad tožilstva za boj proti korupciji (DNA) je tudi že dosegel, da so mu zasegli za več kot 27 milijonov evrov premoženja.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine