Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Reševalci dveletnega Julena končali z vrtanjem navpičnega rova

Vrtanje rova, vzporednega vrtini, v katero je padel pred več kot tednom, je zahtevalo 55 ur.
Reševalci se trudijo, da bi čim prej našli dečka. FOTO: Reuters
Reševalci se trudijo, da bi čim prej našli dečka. FOTO: Reuters
A. V., V. U.
21. 1. 2019 | 09:49
21. 1. 2019 | 22:13
2:15
Navpični rov, ki so ga začeli reševalci v mestecu Totalan v bližini Malage na jugu Španije vrtati že v soboto, z namenom, da bi iz njega z dodatnim vodoravnim rovom prišli do točke, kjer naj bi se nahajal dveletni Julena Rosella, je naposled gotov, poroča španski El Pais.

Vrtanje rova, vzporednega vrtini, v katero je pred več kot tednom, med nedeljskim sprehodom, padel dveletni španski deček, je zaradi trdega materiala, na katerega so naleteli, zahtevalo kar 55 ur. Sledilo bo še kopanje vodoravne povezave do vrtine, ki naj bi zahtevalo veliko manj časa.



Ker dnevi minevajo, o dečku pa ni ne duha ne sluha, je vse manj možnosti, da bi ga našli živega. Kljub temu je menda še nekaj upanja, ker so temperature v globini nižje od površja (od pet do petnajst stopinj Celzija), kar upočasni delovanje človeškega metabolizma.

Tudi ponoči nihče ne počiva. FOTO: Reuters
Tudi ponoči nihče ne počiva. FOTO: Reuters

 

Vsaj do torka ne bo nič


Območje, kjer poteka reševanje. FOTO: Reuters
Območje, kjer poteka reševanje. FOTO: Reuters


Rudarji in drugi strokovnjaki delajo ves čas. Dosegli so želeno raven globine, a bodo morali vrtino utrditi, nakar bodo nato začeli kopati horizontalno, da se prebijejo do rova z dečkom, kar bo trajalo predvidoma vsaj šest ur. Ob vsem tem precej časa vzame tudi odstranjevanje vsega materiala. Tako so v zadnjih 36 urah izkopali 35.000 kubičnih metrov peska in kamenja.

Pri reševanju v zadnjih dneh je pomagala tudi polna luna, saj je bilo med nočnim delom mnogo svetleje. Deček je sicer padel v 110-metrsko vrtino, ki je široka vsega 25 centimetrov, toda sumijo, da je globlje precej širša.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine