Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Res mi je vseeno. Pa vam?« Ponesrečen izbor ali premišljena poteza?

Melania Trump se je odpravila v Teksas, kjer je obiskala nastanitvene centre za otroke, odvzete staršem na meji. Lepo gesto je pokvaril njen izbor plašča.
Melania Trump ob vrnitvi na letališče Andrews Air Force Base FOTO: Andrew Harnik/AP
Melania Trump ob vrnitvi na letališče Andrews Air Force Base FOTO: Andrew Harnik/AP
22. 6. 2018 | 08:22
22. 6. 2018 | 20:27
5:11
Washington – Ameriška prva dama Melania Trump je nenapovedano obiskala mejo med ZDA in Mehiko, kjer so številni otroci v zadnjih tednih pretrpeli preveč, ko so jih iztrgali iz rok staršev, ki so v želji po boljšem življenju poskušali v »obljubljeno deželo«. Njen mož, ameriški predsednik Donald Trump, je dan pred njenim obiskom po neverjetnem pritisku javnosti vendarle podpisal ukaz, naj se kruto ločevanje konča. 

Iz njene pisarne so sporočili, da je Trumpova obiskala več centrov na meji, v katerih so nastanjeni otroci. »Hvala, da sem lahko tu. Vesela sem, da sem tu in da bom lahko spoznala otroke,« je dejala v zavetišču New Hope Children’s Shelter, neprofitnem centru v McAllenu v Teksasu, kjer je nastanjenih okoli 60 otrok oziroma najstnikov. Pristojne je še vprašala, kaj lahko naredi, da bi otroke čim prej znova spravili v naročje staršev.




Ko je Trump podpisal dekret, da se sporna praksa na meji konča, ni povedal, kako bo potekalo vračanje okoli 2300 otrok. Da je Trump popustil, čeprav vztraja pri ničelni toleranci glede ilegalnih prehodov meje, je odločilno pripomogla ravno njegova srčna izvoljenka, svoje je dodala tudi hči Ivanka. 


Kaj je oblekla 


Obisk Melanie Trump je zagotovo hvale vredna poteza, a jo je zasenčila kontroverzna izbira oblačil. Ni prvič, da so se mediji obregnili ob njeno garderobo, spomin hitro uide na njene visoke pete, ko se je vzpenjala na letalo, ki jo je popeljal na obisk od orkana prizadetega območja v Houstonu, tudi tokrat je bil ključni garderobni trenutek na letalskih stopnicah. 

Melania Trump je jakno nosila, ko se je odpravila v Teksas. FOTO: Andrew Harnik/AP
Melania Trump je jakno nosila, ko se je odpravila v Teksas. FOTO: Andrew Harnik/AP


Trumpova je oblekla plašč z napisom: »Res mi je vseeno. Pa vam?« 

Za številne je ta jakna pred obiskom nastanitvenih centrov vsaj ponesrečen izbor, če že ne sporen. Ni jasno, kako je lahko skrbnemu protokolu to ušlo, so opomnili v tujih medijih. Zdi se, da si Trumpova, ki je znana po skrbnem izboru več tisoč evrov vredne garderobe, nenamerno takšnega izbora poceni jakne, dostopne sleherniku, skorajda ni mogla privoščiti. Trumpova, kot poudarjajo tuji analitiki, se še kako zaveda, da je vsaka njena poteza pod budnim očesom fotografov. 


Kaj je v ozadju


Njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham je hitela pojasnjevati, da gre vendarle le za jakno modne hiše Zara, ki stane okoli 33 evrov, in da skritega sporočila ni. »Obisk otrok v Teksasu je Melanio Trump globoko prizadel. Če bi se mediji bolj posvečali njenim dejanjem in trudom, da pomaga otrokom, namesto da ugibajo in se osredotočajo na njeno garderobo, bi lahko za otroke dosegli precej več,« je tvitnila njena predstavnica in zapis pospremila z oznako: »Ni ji vseeno.« 

Ko je pristala v Teksasu, je Trumpova nosila drugačen plašč. FOTO: Andrew Harnik/AP
 
Ko je pristala v Teksasu, je Trumpova nosila drugačen plašč. FOTO: Andrew Harnik/AP  


Pomenljivo je tudi, da se je na letalu preoblekla in je v Teksasu sestopila v drugačni opravi, nato pa si ga je znova nadela ob vrnitvi v Washington, čeprav se je na družbenih omrežjih že vsul plaz kritik. 

​Tvitarji so ugotavljali, da vsekakor izbira jakne ne more biti naključna, ker je sicer vedno oblečena v prestižne dizajnerske obleke, spet drugi so opozarjali, da je izbrala le napačen trenutek, da bi se večina strinjala s tem, da jim je pač vseeno, kaj se dogaja v njihovi državi. 

Ni dolgo trajalo, da se je na twitterju oglasil tudi njen mož. »'Res mi je vseeno. Pa vam?' na hrbtu Melanijine jakne se nanaša na lažne medije. Melania se je naučila, kako nepošteni so, in ji je zdaj povsem vseeno,« je razložil Donald Trump.  



Glede na okoliščine, denimo, da gre za poceni jakno in da jo je nosila pred odhodom in po njem, ne pa v Teksasu, nekateri menijo, da vendarle gre za preračunljivo politično potezo. Ali je bilo sporočilo namenjeno lažnim medijem, kot je povedal njen mož, morda kritikom moževe politike ali pa morda Trumpu, ugibajo v New York Timesu

Prva dama je imela jakno oblečeno tudi na hodnikih Bele hiše. FOTO: Andrew Harnik/AP
Prva dama je imela jakno oblečeno tudi na hodnikih Bele hiše. FOTO: Andrew Harnik/AP


No, morda pa ima Melania le »nerazumljen« smisel za humor ali pa javnosti daje vedeti, da bo nosila, karkoli hoče, pa naj bodo to visoke pete ali pa poceni provokativna jakna. Morda bo šele čez leta javnost izvedela, za kaj je v resnici šlo. Izbor nikakor ni naletel na dober odziv. Bo naslednjič previdnejša? 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine