Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Puške, buške, dim, solzivec in sveti duh

Kaos ob ustoličenju črnogorskega metropolita Srbske pravoslavne cerkve je zasenčil versko slovesnost.
Joanikije je nasledil Amfilohija, ki je lani umrl za covidom. FOTO: Savo Prelević/AFP
Joanikije je nasledil Amfilohija, ki je lani umrl za covidom. FOTO: Savo Prelević/AFP
5. 9. 2021 | 20:28
5. 9. 2021 | 20:29
3:41
Da ločnice med državno in cerkveno oblastjo skorajda ni več mogoče videti, je dokazalo tudi današnje ustoličenje Joanikija Mićovića za črnogorsko-primorskega metropolita Srbske pravoslavne cerkve (SPC). Srbiji in SPC izrazito naklonjena vlada Zdravka Krivokapića je versko slovesnost na Cetinju pred domačimi protestniki zavarovala z do zob oboroženimi pripadniki policijskih specialnih enot.

Kot so napovedovali črnogorski varnostni organi, so nedeljsko ustoličenje novega metropolita spremljali burni protesti črnogorskih domoljubov in nacionalistov, ki so bili ogorčeni nad dejstvom, da je SPC za ta dogodek izbrala prav Cetinje, staro kraljevo prestolnico Črne gore. Izbiro kraja so razumeli kot srbsko provokacijo in poskus ponižanja večinskega naroda v tej balkanski državi.
 

Sveti duh z duhom po solzivcu


Da bi verski dogodek minil varno, je policija prizorišče in dostope do njega močno zavarovala. Nad ograjenim in zastraženim mestom ogorčeni prebivalci Cetinja in Črnogorci iz drugih krajev pa so že navsezgodaj zjutraj pred ustoličenjem poskusili prebiti policijske kordone, zažigali kupe avtomobilskih gum in prevračali avtomobile. Policija je morala proti nekaj tisoč protestnikom uporabiti prisilna sredstva in pri tem je bilo poškodovanih sedem policistov in več deset protestnikov, 14 vročekrvnežev so pridržali. Med njimi se je znašel tudi Veselin Veljović, svetovalec za varnost predsednika države Mila Đukanovića.

Nasilni protesti na Cetinju razkrivajo vse večji razkol med prebivalci Črne gore. FOTO: Savo Prelević/AFP
Nasilni protesti na Cetinju razkrivajo vse večji razkol med prebivalci Črne gore. FOTO: Savo Prelević/AFP


Že uvod v versko slovesnost je postregel s prizori, ki jih na takem dogodku ne bi pričakovali. Novega metropolita Joanikija in patriarha SPC Porfirija so na območje cetinjskega samostana namreč pripeljali policijski specialci s helikopterjem, do samostana pa so ju možje v črnem, oboroženi z avtomatskimi puškami, pospremili obdana z balističnim ščitom.
 

Pirova zmaga vlade v službi velikosrbskih interesov


Dolgoletni absolutni vladar Črne gore, sedanji predsednik Đukanović, ki je na lanskih volitvah izgubil in ostal brez nadzora nad vlado, je dejal, da bi si samo človek brez dostojanstva dopustil, da s »helikopterskim desantom« in pod zaščito specialnih enot pristane na za Črnogorce svetem Cetinju. Dogajanje je opisal kot veliko sramoto za SPC in velikosrbski ideji naklonjeno vlado Zdravka Krivokapića. Predsednik Đukanović je Krivokapića obtožil, da je surovo zlorabil policijo in vojsko za po njegovi oceni neprimerno uporabo sile proti mirnim protestnikom. Srbsko pravoslavno cerkev pa je označil za udarno pest velikosrbskega nacionalizma in napovedal konec črnogorskega spoštovanja do SPC.

Novega metropolita Joanikija in patriarha SPC Porfirija so na območje cetinjskega samostana pripeljali policijski specialci s helikopterjem. FOTO: Stevo Vasiljević/Reuters
Novega metropolita Joanikija in patriarha SPC Porfirija so na območje cetinjskega samostana pripeljali policijski specialci s helikopterjem. FOTO: Stevo Vasiljević/Reuters

 

Ostre besede iz Beograda


Nasilni protesti na Cetinju razkrivajo vse večji razkol med prebivalci Črne gore, ki si želijo tesnejših vezi s sosednjo Srbijo, in tistimi, ki so prepričani, da takšno zbliževanje škodi državi. Po ustoličenju je novi metropolit Joanikije dejal, da bo potrebno precej časa, da bodo lahko premagali sedanje delitve, velik del teh pa je po njegovem mnenju umetno povzročen. V Srbiji so prepričani, da za nasiljem na Cetinju stoji prav Milo Đukanović. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da bi njega v Bruslju in v Washingtonu obesili, če bi vodil proteste proti kateri od verskih skupnosti v Srbiji, kot je to počel Đukanović na Cetinju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine