Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Purdue Pharma je za poravnavo glede obtožb ponudil do 12 milijard dolarjev

Proizvajalec opioidov v lasti milijarderske družine Sackler si sicer prizadeva za globalno konstruktivno rešitev v zvezi z obtožbami glede zlorabe sredstev za lajšanje bolečin.
FOTO: Drew Angerer/AFP
FOTO: Drew Angerer/AFP
Be. B.
28. 8. 2019 | 10:01
28. 8. 2019 | 10:02
2:56
Sodišče je v ponedeljek odredilo, da bo moral farmacevtski velikan Johnson & Johnson zaradi vpletenosti v odvisnost z opioidi v zvezni ameriški državi Oklahoma plačati 572 milijonov ameriških dolarjev. Šlo je za prvo razsodbo v seriji več tisočih proti proizvajalcem opioidov, ki je pristala na sodišču.

Purdue Pharma, proizvajalec opioidov v lasti milijarderske družine Sackler, ki naj bi sicer z državo Oklahomo poravnala za 270 oziroma 85 milijonov dolarjev, pa naj bi zdaj ponudil do 12 milijard dolarjev za poravnavo več tisoč obtožb zoper njih, danes poroča BBC.



Proti podjetju je vloženih več kot tisoč tožb zaradi sredstev za lajšanje bolečin OxyContin. Iz Purdue Pharma so za BBC povedali, da se intenzivno prizadevajo za globalno konstruktivno rešitev v zvezi z obtožbami, višino zneska pa niso komentirali. Pri NBC, kjer so prvi poročali o tem, so zapisali, da naj bi poravnava vsebovala tudi predajo lastništva Purdue Pharma.

V Ohiu oktobra napovedujejo kar 2000 tožb, povezanih z opioidi, razen če bodo stranke dosegle poravnavo. FOTO: George Frey/Reuters
V Ohiu oktobra napovedujejo kar 2000 tožb, povezanih z opioidi, razen če bodo stranke dosegle poravnavo. FOTO: George Frey/Reuters


V izjavi so zapisali: »Medtem, ko se je Purdue Pharma pripravljen odločno braniti v opioidnem sporu, je družba jasno nakazala, da je videti, da je po dolgoletnih potratnih sodnih sporov in pritožb na obzorju videti nekaj dobrega.« Pri družbi verjamejo, da je konstruktivna globalna rešitev najboljša pot za naprej, podjetje pa intenzivno sodeluje z državnimi pravobranilci in drugimi tožniki, da bi dosegli rezultat.«

Po poročanju Reutersa do zdaj ni bil sprejet nobene sporazum, razprave o poravnavi pa bi lahko propadle. Purdue Pharma je sicer eden od 22 proizvajalcev, distributerjev in lekarn z opioidi, ki so se znašli v seriji več kot dva tisočih tožb, ki bodo na sodišču oktobra.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine