Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Purana, smreka in črni petek

ZDA in Slovenija: Ameriške nakupovalne navade so oblikovale tudi slovenske.
Ameriški predsedniški par Donald in Melania Trump ter podpredsednik Mike Pence z vojaškim psom Conanom. FOTO: Jim Watson Afp
Ameriški predsedniški par Donald in Melania Trump ter podpredsednik Mike Pence z vojaškim psom Conanom. FOTO: Jim Watson Afp
Barbara Kramžar, Washington, Simona Bandur
27. 11. 2019 | 20:33
4:08
Kruh in Maslo sta pomiloščena, je po tradiciji ameriški predsednik Donald Trump v navzočnosti prve dame Melanie purana z nenavadnima imenoma odrešil nevarnosti, da bi končala v pečici. Šestinštirideset milijonov priljubljenih ptic ne bo imelo takšne sreče, saj Američani na zahvalni dan pojejo dvakrat več puranov kot za božič ali veliko noč.

Ameriške praznične mize se bodo šibile tudi od sladkega krompirja, zelenjavnih prilog, brusnične omake ter seveda bučnih pit. Letošnja purana za Belo hišo se bosta v prostorih za pernate živali univerze Virginia Tech pridružila lanskima Grahu in Korenju. »Maslo, podeljujem ti popolno pomilostitev,« je Trump naznanil puranu s tem imenom, pečice je bil rešen tudi Kruh.

Takšno tradicijo je na željo svojega sina leta 1863 uvedel Abraham Lincoln, a ob božiču. Na zahvalni dan so ameriški predsedniki z veseljem pojedli podarjene purane do Johna F. Kennedyja, ki je leta 1963 razglasil, da bodo njegovega pustili­ živeti. »Puran je prejel predsedniško pomilostitev!« so tedaj razglasili v Los Angeles Timesu, šele Ronald Reagan je uporabil to besedo, da se je lahko sredi afere Irangate s sklicevanjem na purana Charlieja izognil odgovoru na vprašanje o pomilostitvi krivcev za prodajanje orožja tej državi.

Na Florido sta odpotovala tudi Amalija  in Viktor Knavs. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Na Florido sta odpotovala tudi Amalija  in Viktor Knavs. FOTO: Tom Brenner/Reuters


Zdajšnja ameriška prva družina je pred zahvalnim dnem odpotovala v domači floridski Mar-a-Lago, predsedniku, prvi dami in najstniškemu sinu Barronu so se pridružili slovenski stari starši, Viktor in Amalija Knavs. Melania Trump bo kasneje predstavila okrasitev Bele hiše, saj se v ZDA zahvalni dan tradicionalno izteče v predbožično vzdušje. Tudi v New Yorku so sredi Rockefellerjevega centra postavili 23-metrsko in dvanajsttonsko smreko. Najprej pa bodo na »črni petek« slavili nakupovanje in razprodaje.
 

Šestdeset odstotkov cen ne najnižjih


Črni petek je še eden iz bere ameriških (potrošniških) praznikov, ki smo jih uvozili v Slovenijo, in tako tudi iz izložb naših trgovin kričijo napisi Black Friday ter obljubljajo omamne popuste. Včeraj dopoldne je v trgovinah v središču Ljub­ljane vladalo zatišje, ki je napovedovalo nakupovalno mrzlico ob koncu tedna. Srečati je bilo mogoče le posamezne kupce in tudi med njimi je marsikateri preveril pri prodajalcu, ali bo blago te dni (dodatno) znižano. V številnih trgovinah so medsezonski popusti, ki so nasledili sezonske, vmes je vabilo množice k trošenju še nekaj »nočnih nakupov«, potem bo čas miklavževih in božičnih znižanj.

Tudi iz izložb slovenskih trgovin kričijo napisi, ki obljubljajo omamne popuste. FOTO: Roman Šipić
Tudi iz izložb slovenskih trgovin kričijo napisi, ki obljubljajo omamne popuste. FOTO: Roman Šipić


Tudi črni petek ni več samo v petek, ampak spadata zraven še četrtek in konec tedna, če že ne traja ves teden. Glede na celoletne popuste je težko sklepati, ali so cene v tem času zares kaj nižje, v Zvezi potrošnikov Slovenije se pri tem nanašajo na britansko potrošniško organizacijo Which, v kateri so ugotovili, da 60 odstotkov cen v okviru razprodaj na črni petek ni najnižjih v letu. V približno polovici primerov so v času decembrskih spletnih razprodaj cene še ugodnejše. Ne glede na dolgo sezono znižanj trgovci ob dogodkih, kot sta črni petek in nočno nakupovanje, opažajo precej več povpraševanja. Po izkušnjah iz Sportine je promet od dvakrat do trikrat večji od povprečnega. Takšne »modne praznike« ljudje ponavadi izrabijo za nakup izdelkov iz višjega cenovnega razreda, ki jih tedaj dobijo precej ceneje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine