Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prva dama ZDA zbolela za covidom-19

Predsednik Joe Biden je bil v ponedeljek še negativen, v ZDA pa se spet razgrevajo spori zaradi ukrepov proti pandemiji.
Prva dama ZDA Jill Biden. FOTO: Saul Loeb/AFP
Prva dama ZDA Jill Biden. FOTO: Saul Loeb/AFP
5. 9. 2023 | 05:37
5. 9. 2023 | 09:08
3:29

Ameriška prva dama Jill Biden je zbolela za covidom-19 in z blagimi simptomi ostaja v družinski počitniški hiši v delawarskem obmorskem naselju Rehoboth Beach, so sporočili iz Bele hiše. Demokratski predsednik Joe Biden je bil v ponedeljek še negativen, v ZDA pa se spet obetajo vroče razprave o maskah, cepivih in drugih ukrepih proti pandemiji.

72-letna prva dama ZDA je konec tedna preživela z možem predsednikom, ki se je v ponedeljek odpravil v Filadelfijo na prireditev ob prazniku dela ter zatem v prestolnico. V Beli hiši pričakujejo, da bo v četrtek, kot načrtovano, odletel v indijski New Delhi na vrh organizacije G20 ter naprej v Vietnam, še prej pa ga bodo znova testirali. Sedanji sev covida-19 BA.2.86, imenovan tudi pirola, je menda različica omikrona, v ZDA pa so ga zasledili že v Ohiu, Virginiji, Michiganu, New Yorku in Teksasu.

Predsednik Joe Biden in soproga Jill Biden FOTO: Saul Loeb/AFP
Predsednik Joe Biden in soproga Jill Biden FOTO: Saul Loeb/AFP

Zakonca Biden sta covid-19 zadnjič prebolela lani poleti kljub večkratnemu cepljenju in nošnji mask. V ZDA se tako spet razgrevajo prepiri, ali v prvem obdobju pandemije predpisani ukrepi sploh kaj pomagajo. Veliko prahu je dvignil dolgoletni strokovnjak vlade za nalezljive bolezni Anthony Fauci z navajanjem statistik, ki ne kažejo zadostnih dokazov za učinkovitost mask. Na ravni posameznikov morda ščitijo, je dodal, a s tem ni pomiril viharja, ki ga je sprožil.

Zagrizeni nasprotniki Fauciju že brez tega očitajo finančno sodelovanje z wuhanskim inštitutom za virologijo, od koder tudi po domnevah nekaterih ameriških obveščevalnih služb izvira virus covida-19.

Med kritiki je tudi ponovni favorit za republikanskega  predsedniškega kandidata Donald Trump, ki v vse glasnejših alarmih vidi napoved vmešavanja v prihajajoče predsedniške volitve. Številni republikanci soglašajo s teorijami zarote o Bidnovi zmagi na volitvah s pomočjo volilnih škatel na ulicah, glasovanjem brez obveznih osebnih dokumentov in podobnih ukrepov.

Dr. Anthony Fauci razburja tudi po upokojitvi. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Dr. Anthony Fauci razburja tudi po upokojitvi. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Dobro leto pred prihodnjimi volitvami se prepiri lahko še zaostrijo, Trump in njegovi pa s prstom kažejo tudi na cenzuro, ki je že predmet kongresnih preiskav. Demokrati odgovarjajo, da sami pač raje kot republikanci volijo po pošti, Trump pa odbija veliko sredinskih volivcev.

Z dvema obtožnicama proti njemu zaradi domnevnih poskusov spreobrnitve volilnih rezultatov zadnjih predsedniških volitev, eni na zvezni ravni in drugi v Georgii, bodo Američani še bolj kot doslej na nasprotnih bregovih. Še posebej, če se bo tudi demokratska Bela hiša zavzela za karantene, s kakršnimi je Trump v polovici leta 2020 poskušal zajeziti pandemijo. Mnogi na ameriški desnici verjamejo, da se to ni niti najmanj posrečilo, in naznanjajo, da morebitnih novih prepovedi ne bodo upoštevali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine