Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prva čilska predsednica nova komisarka ZN za človekove pravice

Položaj je prevzela v času, ko sta neenakost in sovraštvo v porastu.
Bacheletova je bila leta 2006 izvoljena na položaj prve čilske predsednice. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
Bacheletova je bila leta 2006 izvoljena na položaj prve čilske predsednice. FOTO: Ivan Alvarado/Reuters
STA
10. 8. 2018 | 18:01
10. 8. 2018 | 20:08
2:03
Generalna skupščina Združenih narodov je danes nekdanjo čilsko predsednico Michelle Bachelet potrdila za novo komisarko ZN za človekove pravice. S prvim septembrom bo tako nasledila dosedanjega komisarja Jordanca Zeida Raada al Huseina, ki je zaradi kritičnega pristopa do številnih držav tekom svojega mandata izgubil podporo več pomembnih držav. Med drugim so mu svojo podporo odrekli predstavniki ZDA, Rusije in Kitajske.

»Položaj prevzema v težkih časih za človekove pravice, ko sta neenakost in sovraštvo v porastu,« je po potrditvi povedal generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Imenovanje nove komisarke je skupščina, ki šteje 193 držav članic ZN, potrdila soglasno.

Bacheletova je sicer ob ustanovitvi urada ZN za ženske leta 2010 postala njegova prva predsednica, med letoma 2006 in 2010 pa je bila prva predsednica Čila. Izvoljena je bila tudi za drugi mandat, ko je državo vodila med letoma 2014 in 2018. Za časa njenega predsedovanja so bile vpeljane številne reforme socialnega in zdravstvenega sistema.



»Glede na to, da je bila tudi sama žrtev, bo prinesla edinstven pogled na velik pomen varovanja človekovih pravic,« je opozoril Kenneth Roth, direktor nevladne organizacije Human Rights Watch. Hčer generala, ki je nasprotoval diktaturi Augusta Pinocheta, so namreč leta 1975 skupaj z mamo zaprli in mučili.
 
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine