Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Protesti pred glasovanjem o vrhovnem sodniku (FOTO)

Razprava v ameriškem senatu bo ob 16.30 po srednjeevropskem času.
Zadnje ure pred glasovanje so zaznamovali tudi protesti. FOTO: Reuters
Zadnje ure pred glasovanje so zaznamovali tudi protesti. FOTO: Reuters
A. V.
5. 10. 2018 | 08:25
5. 10. 2018 | 08:28
2:40
Poročilo FBi očitno ne bo prineslo spremembe, enako velja za številne proteste po Združenih državah Amerike, zato bo ameriški senat odločal o kandidaturi spornega kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha. Razprava bo ob 16.30 po srednjeevropskem času.


 

Preiskava FBi ni potrdila obtožb


Vodja senatne večine Mitch McConnell je prepričan, da preiskava FBI o spolnih zlorabah Kavanaugha ni prinesla nič novega in ni potrdila nobene obtožbe, čeprav se je javilo več žensk, ki naj bi jih kandidat za vrhovnega sodnika spolno zlorabil.
Republikanski tabor večinoma še naprej podpira svojega kandidata, medtem ko so demokrati prepričani, da so v Beli hiši ovirali preiskavo FBI.

Ljudje pred vrhovnim sodišče so povsem jasni - »Kavanaugh mora oditi!« FOTO: Reuters
Ljudje pred vrhovnim sodišče so povsem jasni - »Kavanaugh mora oditi!« FOTO: Reuters


Zaslišali niso ne Kavanaugha in tudi ne Christine Blasey Ford, ki je zatrdila, da jo je kandidat za vrhovnega sodnika v 80. letih prejšnjega stoletja, ko sta bila oba še srednješolca, pijan napadel, otipaval in davil. Kljub temu naj pri preiskovalci FBI govorili s petimi drugimi pričami, ki se spominjajo nekdanjega študentskega življenja.

Aretirali so okoli tristo ljudi. FOTO: Reuters
Aretirali so okoli tristo ljudi. FOTO: Reuters

 

Aretirali preko 300 ljudi


Ker se ni nič spremenilo, se je pred vrhovnim sodiščem zbralo približno tri tisoč protestnikov, prav tako so imeli proteste tudi drugje po ZDA, denimo pred Trumpovo stolpnico v New Yorku, policija pa je v senatni zgradbi Hart aretirala okoli tristo ljudi. Proteste je vodila newyorška senatorka Kirsten Gillibrand, med aretiranimi pa sta tudi igralka Amy Schumer in manekenka Emily Ratajkowski.

Protestirali so tudi v New Yorku. FOTO: Reuters
Protestirali so tudi v New Yorku. FOTO: Reuters


»Kavanaugh mora oditi!« so največkrat poudarili med protestom, ki so sega večinoma udeležile ženske, toda na glasovanje senatorjev bodo težko vplivale, saj bodo v tesni igri za oblast odločali zgolj politični interesi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine