Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prihodnji petek sodba o arbitraži

Zadevala bo samo vprašanje dopustnosti in odločilo ali je sploh pristojno za obravnavo zadeve.
Slovenska in hrvaška policija v Piranskem zalivu. FOTO: Matej Družnik
Slovenska in hrvaška policija v Piranskem zalivu. FOTO: Matej Družnik
24. 1. 2020 | 12:55
24. 1. 2020 | 13:19
2:17
Sodišče EU bo v petek, 31.1. objavilo sodbo v slovenski tožbi proti Hrvaški glede arbitraže. Zadevala bo samo vprašanje dopustnosti. V njej bo sodišče odločilo, ali je sploh pristojno za obravnavo zadeve.

Mnenje generalnega pravobranilca Priita Pikamäeja o slovenski tožbi proti Hrvaški glede neuresničevanja arbitražne odločbe, objavljeno 11. decembra, je bilo negativno. Kot je pojasnil generalni pravobranilec, sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnopravnem mejnem sporu, ki ne sodi pod pravo Unije. V svoji argumentaciji je sledil logiki Hrvaške.

Sodišču je predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe, ki jo je vložila Slovenija.

Sodba bo objavljena razmeroma hitro. Očitno je poevano z brexitom, saj je bil sodnik poročevalec v zadevi Britanec Christopher Vajda. Sodnik poročevalec sicer pripravi osnutek sodbe.

Strokovnjak za slovensko-hrvaško mejno vprašanje Thomas Bickl je po objavi mnenja izrazil številne dvome o ugotovitvah generalnega pravobranilca Pikamäeja. »Razmerje arbitražnega sporazuma in arbitražne razsodbe s področja mednarodnega prava s pravom EU je občutno močnejše kot predlaga generalni pravobranilec,« je zapisal.

Nemcu Bicklu, ki je letos na univerzi Duisburg-Essen ubranil doktorat o slovensko-hrvaškem mejnem sporu, se Pikamäejeve ocene o dopustnosti slovenske tožbe zdijo »na enem koncu spektra pogledov o tej temi«.

Sodišče lahko se lahko odloči, da je samo delno pristojno za obravnavo zadeve. Tako bi, denimo, lotilo samo vprašanje, ali Hrvaška krši pravo EU na področju ribolova.

Ljubljana očita Zagrebu, da z neizvajanjem arbitraže krši pravo EU še na več področjih: glede načela lojalnega sodelovanja, schengna, prostorskega načrtovanja.



Več sledi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine