Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pričakuje se še ena dolga noč brexita

Združeno kraljestvo utegne še leto dni ostati v EU, maja bi morali izpeljati evropske volitve in izpolnjevati vse obveznosti.
Čeprav so od britanskega referenduma minila že skoraj tri leta, še vedno ni jasno, kdaj se bo brexit sploh zgodil. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Čeprav so od britanskega referenduma minila že skoraj tri leta, še vedno ni jasno, kdaj se bo brexit sploh zgodil. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
10. 4. 2019 | 00:00
10. 4. 2019 | 08:47
2:49
Bruselj – Pred izrednim vrhom EU o brexitu danes zvečer se je začelo izrisovati, na kakšen način bi ločitev Združenega kraljestva lahko bila odložena za daljši čas, vsaj do konca leta.

Ker ni verjetno, da bi v britanskem parlamentu končali postopke ratifikacije ločitvenega sporazuma do 30. junija – tak datum odloga predlaga britanska premierka Theresa May –, je predsednik evropskega sveta Donald Tusk v vabilu voditeljem na vrh predlagal razmislek o daljši preložitvi ločitve.

Njegova ideja je daljše prožno podaljšanje, ki bi trajalo največ leto dni. Če bi obe strani ratificirali ločitveni sporazum, bi podaljšanje lahko prekinili prej. To bi v njegovih očeh zagotovilo večjo predvidljivost in preprečilo, da bi stalno ukvarjanje z brexitom zasenčilo drugo delo EU. Tudi Otoku bi omogočili, da znova razmisli o svoji strategiji brexita.



Takšno podaljšanje bi bilo sicer povezano s strožjimi pogoji. Konec lanskega leta doseženega ločitvenega sporazuma ne bi odpirali. Tudi pogajanj o prihodnjih gospodarskih odnosih ne bi začeli. Združeno kraljestvo bi kot članica z vsemi pravicami in obveznostmi moralo spoštovati načelo lojalnega sodelovanja, ki ga zahteva pogodba o EU. To bi v praksi pomenilo, da v obdobju odhajanja ne bi ovirali delovanja EU.

V takšnem položaju je samoumevno, da morajo na Otoku konec maja izpeljati evropske volitve. Tusk je že opozoril, da lahko London skladno z odločitvijo Sodišča EU kadarkoli prekliče sprožitev 50. člena o izstopu.    

Veleposlaniki držav članic so sinoči skoraj do polnoči razpravljali o položaju. Po neuradnih informacijah sicer prevladuje naklonjenost daljšemu podaljšanju. To bi po drugi strani zahtevalo dodatna britanska zagotovila. Največja zagovornica strogih pogojev je Francija. Veliko naj bi bilo odvisno od tega, kaj bo na začetku vrha voditeljem povedala Mayeva. 

Zadnjo besedo o podaljšanju bodo imeli voditelji na vrhu. Predvidoma se bo razprava zavlekla pozno v noč. Če ne bi bila sprejeta nobena druga rešitev, bi se članstvo Združenega kraljestva v EU izteklo že v petek, 12. aprila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine