Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prepoved umetniških del v ruskem jeziku

Odredba, ki so jo sprejeli v prozahodni ukrajinski regiji, naj bi veljala do konca ruskega zasedanje ukrajinskih območij.
Ukrajinska polcija pred parlamentom v Kijevu. FOTO: Genya Savilov/Afp
Ukrajinska polcija pred parlamentom v Kijevu. FOTO: Genya Savilov/Afp
21. 9. 2018 | 09:01
15. 10. 2018 | 15:47
3:30
Ukrajinska prozahodna regija Lvov je sprejela odlok o prepovedi ruskih jezikovnih umetnosti, tako v obliki pesmi, knjig kot tudi filmov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odločitev so javnosti sporočili v četrtek, a še niso pojasnili, kako jo nameravajo implementirati oziroma sankcionirati morebitne kršitelje.

Predlog, da prepovejo uporabo ruskega jezika kot kulturnega produkta, so v regionalnem parlamentu podprli v torek. Osnutek zakona, ki je bil objavljen na spletni strani parlamenta, pojasnjuje, da želijo z zakonom »zavarovati ukrajinski prostor informacij pred hibridnimi vplivi države agresorja ter premagati posledice lingvistične rusifikacije



Odredba, ki so jo sprejeli 18. septembra, naj bi po napovedih regionalnega parlamenta veljala do konca ruskega zasedanja ukrajinskega območja. Sprejem odloka je izzval posmeh iz Moskve, zaničljivo pa so nanj gledali tudi številni zahodni diplomati ter član vodilne stranke ukrajinskega predsednika Petra Poroshenka.

Maria Zakharova, predstavnica odnosov z javnostmi ruskega zunanjega ministrstva je za novinarje pojasnila, da obžaluje dejstvo, da tudi na jezikovnem področju bijejo vojno. »Žal mi je, da se ukrajinski uradniki borijo z jezikom. Gre za vojno z lastnimi državljani,« je pojasnila.

Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko. FOTO: Genya Savilov/Afp
Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko. FOTO: Genya Savilov/Afp


Oleksiy Goncharenko, član stranke Poroshenka je za javnost pojasnil, da se uradniki očitno pripravljajo na prihajajoče predsedniške in parlamentarne volitve. »Bližje kot so volitve, več je tovrstnih absurdnosti,« je povedal ter poudaril, da številni ukrajinski pisatelji in filmski ustvarjalci uporabljajo ruščino. Med drugim tudi Oleg Sentsov, ki trenutno gladovno stavka v ruski kaznilnici.

Svoje nestrinjanje sta izrazila tudi ambasadorja Kanade in Velike Britanije. Kanadski ambasador v Ukrajini Roman Waschuk je na svojem družbenem omrežju zapisal, da je poteza ukrajinske regije »ozkogleda, diskriminatorna ter  enostavno trapasta



V Ukrajini je že v veljavi prepoved filmov, ki glorificirajo rusko vojsko. Predlagali so tudi uveljavitev zakona, ki bi ruskim zvezdnikom, ki so podprli priključitev Krima, prepovedala prost vstop v državo. Velja pa prepoved priljubljenih ruskih družbenih omrežij ter prepoved uvoza številnih ruskih knjig. 

Oleg Sentsov je zaprt v ruski kaznilnici, kjer gladovno stavka. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
Oleg Sentsov je zaprt v ruski kaznilnici, kjer gladovno stavka. FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters


Lvov je sicer priljubljena turistična destinacija, kjer se ukrajinski jezik uporablja pogosteje kot ruski. Številni prebivalci pa v vsakdanji rabi uporabljajo oba jezika. Zakon bo vplival na kavarne, restavracije ter ves javni prevoz, kjer predvajajo rusko glasbo. Prav tako bo vplival na knjige, filme ter javno branje oziroma recitiranje.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine