Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Premier Šarec: Naša kandidatka je Margrethe Vestager

Merklova in Macron glede Junckerjevega naslednika na nasprotnih bregovih. Evropski parlament od držav članic skoraj enotno zahteva, naj za predsednika evropske komisije predlagajo enega od vodilnih kandidatov na evropskih volitvah.
Pred nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom so težke odločitve o prihodnji kadrovski zasedbi v institucijah EU. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Pred nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom so težke odločitve o prihodnji kadrovski zasedbi v institucijah EU. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
28. 5. 2019 | 13:09
28. 5. 2019 | 18:41
5:50
Bruselj – Ob začetku neuradne večerje voditeljev držav članic, na kateri bo potekala razprava o prihodnji zasedbi vodilnih položajev v EU, se že jasno izrisujejo prihodnja nesoglasja. V evropskem parlamentu so z veliko mero samozavesti začeli razkazovati mišice in pričakujejo od voditeljev članic, da upoštevajo njihova pričakovanja.  

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Bruslju, kjer pred večerjo potekajo pogovorih na različnih ravneh, sicer razglasil, da noče govoriti o imenih, a je vseeno v kontekstu primernih kandidatov omenil komisarko za konkurenco Margrethe Vestager (ALDE), pogajalca za brexit Michela Barnierja (EPP) in prvega podpredsednika evropske komisije Fransa Timmermansa (S&D).

Od primernega  kandidata pričakuje »izkušnje in verodostojnost« za uresničevanje ambicij EU v prihodnjih petih letih (podnebne spremembe, inovacije, migracije, schengen, socialni standardi ...). Morali bi utelešati prenovo in spremembe v evropski politiki.


 

Merklova za Webra


Nemška kanclerka Angela Merkel je na drugi strani podprla tako sistem vodilnih kandidatov kot tudi Manfreda Webra, ki prihaja iz njene politične družine, EPP. Pričakuje, da bodo  voditelji kmalu imenovali kandidata za prihodnjega predsednika evropske komisije. Danes naj bi sicer opravili le splošno razpravo, a opozorila je, da bi v pogovorih morali ravnati obzirno. Opozorila pa je, da bi morala biti sposobna delovanja. 

Med predstavniki političnih skupin v evropskem parlamentu prevladuje zahteva, da bi morali spoštovati sistem vodilnih kandidatov za prihodnjega predsednika evropske komisije. V skupni izjavi po dveurnem zasedanju so spomnili na resolucije evropskega parlamenta, v katerih so podprli sistem.


Proti kravjim kupčijam v ozadju


»Za demokratični proces potrebuješ kandidate in program,« je povedal kandidat EPP Manfred Weber. Tudi vodja socialdemokratov Udo Bullmann je odločno zahteval spoštovanje sistema. »Tega ne bi svetoval evropskemu svetu,« je odgovoril na vprašanje, kaj bodo naredili, če bi voditelji članic predlagali človeka, ki ni bil vodilni kandidat. Njihov kandidat za naslednika Jean-Clauda Junckerja je Nizozemec Frans Timmermans.

Pri Zelenih zagovarjajo tak sistem kot napredek v demokratičnem procesu v EU. »Voditelji članic ne morejo izbrati kar nekoga, ki ga prej nihče ni videl,« je ocenila ena od njihovih vodij Ska Keller. Kot vodilno kandidatko vidi tudi Danko Margrethe Vestager, ki je med kampanjo nastopala kot del liberalne Ekipe Evropa.

Gabi Zimmer, vodja skupine Združene levice, podira sistem vodilnih kandidatov in jasno nasprotuje sistemu »kadrovske trgovine v ozadju«.




Liberalci: To ni resno


Med parlamentarnimi skupinami so odločno proti sistemu liberalci. Njihov vodja Guy Verhofstadt je na twitterju očital EPP, »da je žal ubila legitimnost sistema vodilnih kandidatov, ko je glasovala proti transnacionalnim listam. Vodilni kandidat, za katerega se ne more glasovati po vsej Evropi, preprosto ni resen.«

Med voditelji članic je najglasnejši nasprotnik sistema francoski predsednik Macron. Njegova Naprej, republika! naj bi se povezala s Verhofstadtovimi liberalci. Tudi drugi liberalni predsedniki vlad, med njimi Marjan Šarec, nasprotujejo sistemu
vodilnih kandidatov.
 

Kako do odločitve?


Pred večerjo voditeljev bodo potekala še njihova srečanja na strankarski in drugi ravni. Kar zadeva EPP, v kateri je najmočnejša nemška kanclerka Merklova, je pričakovana podpora njihovemu kandidatu Webru.

Pravna podlaga je 17. člen pogodbe o EU, ki pravi: »Ob upoštevanju volitev v evropski parlament in po opravljenih ustreznih posvetovanjih evropski svet s kvalificirano večino predlaga evropskemu parlamentu kandidata za predsednika komisije. Evropski parlament izvoli tega kandidata z večino svojih članov.«

Vsekakor morajo pred vsako odločitvijo potekati posvetovanja med evropskim parlamentom in evropskim svetom, ki ga, pod vodstvom predsednika Donalda Tuska, sestavljajo voditelji članic.

Ključno bo, kdo lahko dobi zadostno podporo med voditelji članic in v evropskem parlamentu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine