Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Prejemnika nagrade Vaclava Havla sta ujgurski aktivist in pobuda mladih za človekove pravice

Tohti se bori za izboljšanje položaja Ujgurjev, iniciativa YIHR pa za spravo na Zahodnem Balkanu.
Ob podelitvi nagrade Vaclava Havla je predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Liliane Maury Pasquier poudarila, da človekove pravice nimajo meja. FOTO: Reuters
Ob podelitvi nagrade Vaclava Havla je predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Liliane Maury Pasquier poudarila, da človekove pravice nimajo meja. FOTO: Reuters
STA
30. 9. 2019 | 16:25
30. 9. 2019 | 16:29
2:22
Prejemnika sedme nagrade Vaclava Havla za izjemno državljansko aktivnost in zavzemanje za človekove pravice sta zaprti ujgurski intelektualec Ilham Tohti in pobuda mladih za človekove pravice YIHR, ki združuje mlade iz držav Zahodnega Balkana. Nagrade so podelili na današnji posebni slovesnosti ob otvoritvi jesenskega zasedanja parlamentarne skupščine Sveta Evrope v Strasbourgu.

49-letni ekonomist Tohti je poznan kot borec za izboljšanje položaja večinoma muslimanske ujgurske manjšine v pokrajini Xinjiang na Kitajskem. Kitajsko pravosodje ga je spoznalo za krivega separatizma in ga leta 2014 obsodilo na dosmrtni zapor. Iniciativa YIHR, ki je bila ustanovljena leta 2003, si prizadeva za spravo na Zahodnem Balkanu z vzpostavljanjem in krepitvijo vezi med mladimi iz različnih etničnih skupnosti, območij in držav.

Nagrada »prinaša sporočilo upanja vsem, ki si prizadevajo za boljši svet, kjer se dostojanstvo, pravice in temeljne svoboščine za vse spoštujejo in zagotavljajo«, je ob podelitvi nagrad dejala predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Liliane Maury Pasquier. »Danes, ko nagrajencem izrekamo priznanje in podporo, pošiljamo tudi sporočilo upanja milijonom ljudi, ki jih predstavljajo in za katere delajo. Človekove pravice nimajo meja,« je še poudarila, kot so sporočili iz Sveta Evrope.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine