Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Predsednik Duda spremenil pogled na splav

Po sedmih dneh protestov po državi je poljski predsednik izjavil, da bi morale imeti ženske pravico do splava v primeru prirojene okvare ploda.
FOTO: Janek Skarzynski/Afp
FOTO: Janek Skarzynski/Afp
Š. J.
29. 10. 2020 | 09:59
29. 10. 2020 | 10:13
2:18
Poljski predsednik Andrzej Duda je po sedmih dneh množičnih protestov očitno spremenil pogled na splav. Izjavil je namreč, da bi morale imeti ženske pravico do splava v primeru prirojene okvare ploda.

»Zakon ne more zahtevati takšnega junaštva od ženske,« je po poročanju Independenta izjavil Duda v intervjuju za radio RMF FM. Poljski predsednik je spregovoril po sedmih dneh množičnih protestov, potem ko so se stavki v četrtek na poziv organizacij za pravice žensk pridružili številni zaposleni, da bi izrazili solidarnost s protestniki. Več deset tisoč, večinoma mladih, je preplavilo ulice mest, med drugim Gdanska, Lodza, Varšave in Vroclava.

FOTO: Jadwiga Figula/Reuters
FOTO: Jadwiga Figula/Reuters


Protestniki so se podali na ulice v znak protesta proti razsodbi ustavnega sodišča, ki uvaja skoraj popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti. Splav naj bi bil dovoljen le še v primeru incesta, posilstva ali ko je ogroženo življenje matere, ne pa tudi v primerih okvare ploda. Tak splav bo zdaj po odločitvi sodišča nezakonit. Poljska je sicer že do sedaj imela enega najbolj restriktivnih zakonov o splavu v Evropi.

Globoke delitve, ki so na Poljskem že dolgo prisotne, so s protesti še bolj privrele na plan. Vodja vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski je svoje privržence namreč pozval, naj se odpravijo na ulice in branijo cerkve, potem ko so protestnice v nedeljo prekinile mašni obred. Mnogi so poziv Kaczynskega razlagali kot dovoljenje za nasilje nad protestniki.

Dudina četrtkova izjava je v ostrem nasprotju z njegovim začetnim odzivom prejšnji teden, ko je pozdravil odločitev ustavnega sodišča in nasprotoval splavu, četudi je plod deformiran.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine