Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pred turškimi volitvami odmeva tudi kruto mučenje pasjega mladička

Posnetki črnega psička so zgrozili turško javnost in odzvati se je bila primorana tudi politika, ki se je vsaj v tem primeru v ostri predvolilni kampanji združila v skupni obsodbi dejanja.
Turške volitve bodo v nedeljo. FOTO: Osman Orsal/Reuters
Turške volitve bodo v nedeljo. FOTO: Osman Orsal/Reuters
S. S.
19. 6. 2018 | 09:08
19. 6. 2018 | 12:13
3:01
Istanbul – Pred nedeljskimi volitvami v Turčiji se je v povsem politične zgodbe vpletla tragična usoda psička, ki so ga z odrezanimi tačkami in repom našli v gozdu v Sapanci. Kljub trudu veterinarjev e mučeni psiček med operacijo v petek poginil. Policija je že aretirala moškega, ki naj bi se znesel na črnim mladičkom. 



Posnetki so zgrozili turško javnost in odzvati se je bila primorana tudi politika, ki se je vsaj v tem primeru združila v skupni obsodbi dejanja. Šokantna krutost je sprožila »redko enotnost med turškimi političnimi strankami in predsedniškimi kandidati«, so zapisali pri Reutersu

Tako sedanja koalicija kot opozicija sta pozvali k zaostritvi zakonodaje. 

Predsednik Recep Tayyip Erdoğan je na zborovanju v Istanbulu v nedeljo obljubil, da bodo novelirali zakonodajo o pravicah živali, če ga bo ljudstvo znova izvolilo. Povedal je, da je policija že prijela upravljavca gradbenega stroja, ki naj bi bil odgovoren. »Nič sprejemljivega ni okoli te zgodbe, je pa pomembno, da pokažemo odgovornost,« je dejal. 

Na drugi strani je njegova protikandidatka Meral Akşener s prstom pokazala ravno na sedanjo oblast, češ da se je v Turčiji zgodil razpad sistema moralnih vrednot in da je v ta razpad pripeljala ravno sedanja garnitura. »Ta brutalnost zoper malo bitje je boleč prikaz izgube vrednot v naši državi,« je sporočila na twitterju. 

Tudi Muharrem İnce, opozicijski predsedniški kandidat turške ljudske stranke, je obsodil mučenje in obljubil, da mučitelju ne bodo pogledali skozi prste. 

Da bo strožji zakon prvi na dnevnem redu po volitvah, je poudarila tudi poslanka AKP Lütfiye Selva Çam. Pojasnila je, da bi novi zakon določal zaporne kazni do dveh let za organizatorje pasjih bojev, prav tako bodo izničili razlikovanje med brezdomnimi in lastniškimi živalmi. 

A turški časnik Hürriyet Daily News navaja, da naj bi tudi novi zakon, ki je na poslanske mize priromal aprila, a so njegovo sprejetje zaustavile volitve, dajal lokalnim oblastem pravico, da pobijajo brezdomne živali. Prav tako organizacije za zaščito živali opozarjajo, da so kazni premile in se bodo tako številni mučitelji izvlekli le s plačilom globe. 

Volitve – tako parlamentarne kot predsedniške – bodo potekale v nedeljo, 24. junija. Morebitni drugi krog predsedniških volitev bo 8. julija. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da bi lahko zdaj vladajoča Erdoğanova stranka izgubila parlamentarno večino. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine