Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pred ameriško demokracijo so težki časi

Predstavniki demokratov odstopu državnega tožilca ostro nasprotujejo ter zahtevajo uradno preiskavo o pravih razlogih odstopa.
Po več kot eno leto trajajočih napadih na politično in osebno življenje državnega tožilca je Sessions na Trumpovo zahtevo v sredo odstopil. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
Po več kot eno leto trajajočih napadih na politično in osebno življenje državnega tožilca je Sessions na Trumpovo zahtevo v sredo odstopil. FOTO: Joshua Roberts/Reuters
8. 11. 2018 | 09:10
8. 11. 2018 | 10:46
4:14
Z enodnevnim zamikom so vmesne volitve v ZDA že terjale prvo politično žrtev. Na željo ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč odstopil pravosodni minister Jeff Sessions. Trump se je nekdanjega senatorja iz zvezne države Alabama sicer želel znebiti že dobro leto, vendar si tega pred novembrskimi volitvami ni upal storiti.

Besede zdaj že bivšega pravosodnega ministra tako lahko beremo kot opozorilo in napoved težkih časov, s katerimi se bodo soočale Združene države Amerike. »Dokler sem jaz pravosodni minister, na dejanja in odločitve pravosodnega ministrstva ne bodo vplivala nedopustna politična razmišljanja,« je avgusta v pismu Trumpu zapisal Sessions.



Nekdanji Trumpov zvesti podpornik ter republikanec iz Arizone je, kot je poudaril v odstopnem pismu, odstopil na Trumpovo zahtevo. Najverjetneje bo prvi mož ZDA zdaj v času senatnih počitnic na mesto pravosodnega ministra imenoval novega naslednika, ki političnega vmešavanja v pravosodni sistem ne bo javno kritiziral.

Sessionsov odstop prav tako pomeni, da preiskava ruske afere ne bo več v pristojnosti njegovega namestnika Roda Rosensteina, ki je prevzel primer po umiku Sessionsa iz preiskave. Sessions se je sicer umaknil zaradi morebitnega konflikta interesov, saj je imel pred volitvami 2016 kot svetovalec Trumpove kampanje tudi sam stike z Rusi, ki jih je na senatnem zaslišanju pred potrditvijo na položaj uvodoma zatajil.

»Dragi predsednik, na vašo željo vam podajam odstopno izjavo,« je v odstopnem pismu predsedniku zapisal Sessions. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
»Dragi predsednik, na vašo željo vam podajam odstopno izjavo,« je v odstopnem pismu predsedniku zapisal Sessions. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Čeprav predsednik vztraja, da se Rusi niso vpletali v njegovo kampanjo, se je v primer vpletel nekdanji direktor FBI Robert Mueller. Za Muellerja bo tako pristojen novi pravosodni minister, ki ga lahko Trump začasno imenuje brez soglasja senata. Nov pravosodni minister bo zdaj najverjetneje odpustil Muellerja in preiskave o vpletanju Rusov v ameriške volitve bo konec.

Na desetine zaposlenih na ameriškem pravosodnem ministrstvu je odhod Sessionsa pospremilo z aplavzom. Predstavniki demokratov odstopu 84. ameriškega državnega tožilca nasprotujejo. Kljub temu da je bil bivši državni tožilec oster kritik ilegalnih imigracij ter je preklical številne reforme, ki so bile sprejete v obdobju predsedovanja Baracka Obame, v odstavitvi Sessionsa vidijo le nov vzvod, prek katerega bo Trump odslej bolj dosledno vplival na odločitve ministrstva za pravosodje.

»Odstopu Sessionsa bo sledila preiskava, odgovorni pa bodo odgovarjali za sovje odločitve,« je v izjavi za javnost pojasnil Jerrold Nadler, predstavnik odbora za pravosodje, ter dodal: »Preiskava se mora začeti takoj, če ne bo tako, bo tema postala prioriteta na kongresu demokratov januarja.«



»Ameriški predsednik Trump je s svojo potezo počakal le par ur po koncu vmesnih volitev, se je pa o njej govorilo že več mesecev,« je pojasnil predstavnik odbora za pravosodje Elijah Cummings, ki prav tako pritrjuje Nadlerju ter zahteva, da kongres zdaj sproži preiskavo o pravih razlogih za odstop.

Matthew G. Whitaker, ki bo zato, ker je Sessions podal odstopno izjavo ter ni bil odpuščen, začasno prevzel mesto državnega tožilca, je na ministrstvo prišel kot vodja osebja. Zaposlil ga je prav Sessions, pred tem pa je v zvezni državi Iowa delal kot odvetnik, neuspešno kandidiral za senatorja ter za medijsko hišo CNN komentiral prispevke. Trenutno še ni znano, koga bo Trump tudi uradno nominiral za naslednika.

Sessions je svoje eno stran dolgo odstopno pismo predsedniku poslal v sredo. FOTO: Ho/AFP
Sessions je svoje eno stran dolgo odstopno pismo predsedniku poslal v sredo. FOTO: Ho/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine