Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poveličevanje Miloševića ne sodi v EU

Srbski vožd je imel le to napako, da ni uspel izpeljati svojih načrtov, kar so Srbi drago plačali.
Veterani Osvobodilne vojske Kosova so z barikadami preprečili obisk Aleksandra Vučića v večinsko albanski vasi Banje. FOTO: Armend Nimani/AFP
Veterani Osvobodilne vojske Kosova so z barikadami preprečili obisk Aleksandra Vučića v večinsko albanski vasi Banje. FOTO: Armend Nimani/AFP
Vili Einspieler
11. 9. 2018 | 16:30
3:53
Razglašanje pokojnega Slobodana Miloševića za velikega voditelja je podpora politiki, ki je zagovarjala vojno, etnično čiščenje in genocid. Aleksandar Vučić se brani, da v Kosovski Mitrovici ni glorificiral, temveč resno kritiziral politiko srbskega vožda.

Zaskrbljenost zaradi predstave srbskega predsednika v Kosovski Mitrovici je izrazil tudi Bruselj, ki ga je zbodla njegova izjava, da je bil Slobodan Milošević velik voditelj, ki je imel le to napako, da ni uspel izpeljati svojih načrtov, kar so Srbi drago plačali. Zagreb se za razliko od večine hrvaških medijev ni histerično odzval na besede Aleksandra Vučića, da v Kninu, za katerega so umirali Srbi, plapola hrvaška šahovnica, ki je tam nikoli ni bilo.


Hrvaška je bila žrtev agresije


Glasnica visoke zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini je poudarila, da v EU ne sme biti prostora za hvalo tistih, ki so podpirali politike, ki so povzročile desetletje trpljenja in bede na Zahodnem Balkanu.

Po njenem bodo sprava in dobri sosedski odnosi, ki so bistvena vrednota EU, mogoči le z zavrnitvijo takšnih politik preteklosti in ne s hvalo tistih, ki so podpirali te politike ali dejanja. "Vsi partnerji v regiji imajo evropsko perspektivo in morajo podpirati ta načela," je še opozorila Maja Kocijančič in spomnila na nedvoumne sodbe domačih in mednarodnih sodišč.

Hrvaška vlada je ocenila, da gre za brezplodno in zgrešeno provokacijo, ki ne more spremeniti resničnosti in zgodovinskih dejstev. Banski dvori so sporočili: "Zgodovinsko dejstvo je, da je bila Hrvaška napadena in je bila žrtev velikosrbskega Miloševićevega režima, ki ga je hrvaška vojska premagala v domovinski vojni in osvobodila celotno okupirano ozemlje, vključno z mestom Knin".

Sklenili so z besedmi, da bo izgradnja zrušenih mostov med Srbijo in žrtvami njene agresije zahtevala še veliko naporov in časa, če pomenijo osvajalne vojne, ki jih je vodil Miloševićev režim, za predsednika današnje Srbije najboljše namene.


Srbija bi si prilastila sever Kosova


Vučić je ocenil, da so njegov govor na Kosovu, v katerem je omenjal Miloševića. mnogi ponaredili in interpretirali tako, kot jim je ustrezalo. Spomnil je, da je največ govoril o Srbih, njihovih zablodah in napakah ter njihovi poti v prihodnost. Vučić je ponovil, da je imel Milošević največjo podporo in da je bil velik voditelj, vendar so bili rezultati njegove vladavine in iluzij pogubni za Srbe.

Zato je tudi izpostavil, da Srbija ne bo gojila kulta grobov, temveč kult živih. Namesto v kult preteklosti se bo usmerila v kult prihodnosti. Končal je z oceno, da tisti, ki so prenesli le iztrgani del njegove izjave o Miloševiću, ne znajo delovati v politiki, če nimajo slabega Vučića in slabe Srbije.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je poudaril, da bodo poraženi vsi, ki bodo skušali ogroziti ozemeljsko celovitost Kosova. Njegov namestnik Enver Hoxhaj je ocenil, da Vučić stopa po poti svojega nekdanjega šefa Miloševića in da so se v Srbiji spremenila samo imena politikov, ne pa tudi njena šovinističan politika.

Po mnenju socialdemokratskega poslanca Dardana Molliqaja je Bruselj s pritiskom na Prištino, naj kosovska oblast dovoli obisk srbskega predsednika, ki je nesprejemljiv, prekoračil pristojnosti posrednika. V opozicijskih vrstah so še menili, da je šlo za diverzijo, ker je bila pohojena suverenost neodvisne države in da gre za prvi korak Srbije k cilju, da si prilasti severni del Kosova.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine