Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pouk v maskah v Evropi in po svetu

Stroga pravila so pripravile številne državne oblasti, čeprav je končna izvedba v pristojnosti regij, dežel, pokrajin.
Prvič od marca so v šolo zakorakali tudi šolarji v Londonu.<br />
FOTO: Kevin Coombs/Reuters
Prvič od marca so v šolo zakorakali tudi šolarji v Londonu.<br /> FOTO: Kevin Coombs/Reuters
Simona Bandur, Barbara Zimic
2. 9. 2020 | 19:00
2. 9. 2020 | 20:14
10:47
Od avgusta do oktobra se bo po podatkih Združenih narodov v šole vrnilo okoli 900 milijonov osnovnošolcev in srednješolcev, mnogi z mislijo na možnost, da se lahko kmalu spet zaprejo. Zlasti v državah, ki so imele v prejšnjem valu širjenja covida-19 največ okužb, so uvedli najstrožje previdnostne ukrepe.



V Franciji, kjer je v torek novo šolsko leto začelo 12,4 milijona šolarjev in dijakov, morajo starejši od 11 let in učitelji v vseh zaprtih prostorih, tudi v učilnicah, nositi zaščitno masko ter ohranjati vsaj meter razdalje. Starši ukrepe sprejemajo, saj se veselijo vrnitve v običajni vsakdanjik, učitelji so zadržani. »Le kako naj se povežemo z otroki, če imamo pokrito polovico obraza?« se je po poročanju AFP spraševala Julie Siata, učiteljica angleščine na osnovni šoli v Marseillu.

Podobno je v Belgiji, kjer morajo masko nositi vsi učitelji in učenci, starejši od 12 let, tudi med poukom, na prvi šolski dan pa je premierka Sophie Wilmes poudarila, da je pomembno predvsem, da otroci kar se da običajno obiskujejo šolo in imajo kar se da običajno življenje.

Zaželim ji zabaven dan, pomaham v pozdrav in potiho upam, da bodo razred čim manjkrat pošiljali v karanteno. FOTO: osebni arhiv
Zaželim ji zabaven dan, pomaham v pozdrav in potiho upam, da bodo razred čim manjkrat pošiljali v karanteno. FOTO: osebni arhiv

 

Krajše ure, manj učencev


Začetek šole z maskami so prav tako doživeli učenci v Srbiji; snamejo jih lahko le, če so od drugih otrok oddaljeni dva metra. Šolske ure so krajše, v učilnici pa je lahko samo 15 učencev naenkrat. Srbski epidemiolog Predrag Kon je po poročanju STA staršem svetoval, naj otrokom vsako jutro izmerijo telesno temperaturo.

V Grčiji, kjer se bo pouk začel 14. septembra, sme biti v učilnici največ 25 otrok, vsi morajo nositi masko. Čez dva tedna se bo pouk začel tudi v Italiji; šole so tam včeraj odprli le za tiste, ki imajo popravne izpite. Izjema je Južna Tirolska, kjer učence pričakujejo že v ponedeljek.

Stroga pravila so pripravile tudi španske oblasti, čeprav je končna izvedba v pristojnosti regij. Masko si morajo nadeti otroci nad šest let, si umivati roke vsaj petkrat na dan in ohranjati fizično razdaljo, zaradi zmanjšanja števila učencev v razredih so zaposlili dodatne učitelje. Starši španskih otrok, med katerimi so mnogi izkusili dolgo obdobje, ko otroci niti na ulico niso smeli, v bojazni pred ponovitvijo razmer opozarjajo, da so nekateri ukrepi premalo strogi ali neustrezno implementirani, zlasti napovedi o dodatnih zaposlitvah. Šole naj bi odprli v prihodnjih dneh, medtem število okuženih v državi znova narašča.

V Franciji morajo starejši od 11 let in učitelji v vseh zaprtih prostorih, tudi v učilnicah nositi zaščitno masko ter ohranjati vsaj meter razdalje. FOTO: Martin Bureau/AFP
V Franciji morajo starejši od 11 let in učitelji v vseh zaprtih prostorih, tudi v učilnicah nositi zaščitno masko ter ohranjati vsaj meter razdalje. FOTO: Martin Bureau/AFP


Prav tako so številke slabe v Rusiji, še posebej v Moskvi, kjer so oblasti pred odprtjem šol testirale vse šolsko osebje; odkrili so dobre tri odstotke (5500) okuženih, pri več kot 13 odstotkih pa so zaznali protitelesa. Medtem ko bodo ti šolski delavci začasno doma, so se v šole vrnili otroci in mladi, brez navodil za nošenje maske. Za učitelje je obvezna le v Moskvi, učencem jo priporočajo. Šole morajo redno razkuževati in namestiti razkužila, priporočajo merjenje telesne temperature, pri čemer je treba izolirati vsakega učenca, ki bi imel temperaturo, višjo od 37,1 stopinje. V razredih mora biti razdalja med učenci dva metra in pol.
 

Skandinavci v učilnicah sredi avgusta


Vse je kazalo, da bodo brez mask učenci v Angliji in Walesu, a so tik pred zdajci prišla nova navodila, po katerih jih morajo nositi v skupnih prostorih. Odprtje šol so sicer razporedili čez teden, da bi se izognili preveliki gneči v javnem prevozu. Na Škotskem in Severnem Irskem so po poročanju BBC za šolarje maske obvezne.

Brez posebnih pravil so v novo šolsko leto zakorakali madžarski otroci; šolam so tam naložili le, da morajo biti pripravljene na uvedbo zaščitnih ukrepov. Maske prav tako ni treba nositi učencem in učiteljem na Poljskem. Se pa lahko ravnatelji odločijo, da jo zapovedo na hodnikih in v garderobah.

Tako so vladna navodila za zagotavljanje razdalje med šolarji izvedli na eni izmed tajskih šol. FOTO: Athit Perawongmetha/ Reuters
Tako so vladna navodila za zagotavljanje razdalje med šolarji izvedli na eni izmed tajskih šol. FOTO: Athit Perawongmetha/ Reuters


Med prvimi v Evropi so se sredi avgusta v šole vrnili otroci v skandinavskih državah. Čeprav so te države že ene prvih po epidemiji odprle vrata šol (na Švedskem jih za osnovnošolce sploh niso zaprli), se zavedajo, da začetek tega šolskega leta ne bo enak prejšnjim. »Kot je bila naporna pomlad, bo tudi jesen,« je napovedal vodja švedskega urada za izobraževanje Peter Fredriksson pred odprtjem šol, ko je število okužb kot drugod po Evropi naraščalo zlasti med mlajšim prebivalstvom. Med ukrepi še vedno ne omenjajo obveznega nošenja maske, pozivajo pa k omejitvam števila ljudi na javnih prostorih in prevoznih sredstvih.

Prvega julija so šli v šole nekateri otroci na Tajskem, a s precejšnjo zamudo; šolsko leto v tej državi sicer traja od maja do februarja. Ob vračanju smo gledali fotografije otrok, ki niso nosili le maske, ampak nekateri tudi zaščitni vizir, v učilnicah in jedilnicah pa so mednje namestili plastične pregrade, ponekod celo ograde, ki spominjajo na kletke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine