Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pot do odškodnine za črpanje nafte bo trnova

Ekvador: Bitka Chevrona in oškodovancev se nadaljuje na mednarodnih sodiščih.
Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa si je večkrat ogledal onesnaženje, ki so ga povzročila naftna podjetja. Foto: Reuters
Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa si je večkrat ogledal onesnaženje, ki so ga povzročila naftna podjetja. Foto: Reuters
Katja Miklavčič
11. 7. 2018 | 17:00
11. 7. 2018 | 19:16
3:34
Ekvadorsko ustavno sodišče je potrdilo drugostopenjsko sodbo proti naftnemu podjetju Chevron, zaradi česar mora podjetje prizadetim tožnikom plačati 9,5 milijarde ameriških dolarjev odškodnine. Škoda je bila povzročena med črpanjem nafte v letih 1964–1990 v Amazoniji na vzhodu Ekvadorja.

Tožba zoper Texaco, podjetje, ki je od leta 2001 v Chevronovi lasti, je bila prvič vložena na newyorško sodišče leta 1993; po odločitvi, da sodišče ni pristojno za primer, se je sodna obravnava začela leta 2003 v Ekvadorju. Ekvadorsko prvostopenjsko sodišče je leta 2011 razsodilo, da Chevron dolguje oškodovancem 18 milijard dolarjev odškodnine (oziroma polovični znesek, če se jim javno opraviči). Sodbi je sledila Chevronova pritožba, leta 2013 pa je ekvadorsko nacionalno sodišče potrdilo odgovornost Texaca in znižalo odškodnino na 9,5 milijarde dolarjev, saj pravne podlage za kaznovanje podjetja v primeru, da se ne opraviči, ni. Chevron se je pritožil tudi na drugostopenjsko sodbo, njegova pritožba je bila ovržena, ekvadorsko ustavno sodišče pa v nedavno sprejeti odločitvi ugotavlja, da z ovržbo pritožbe niso bile kršene pravice podjetja.

»Boj amazonskih ljudstev je obrodil sadove,« je na twitterju zapisal odvetnik tožnikov Pablo Fajardo in dodal, da je 30.000 oškodovancev iz provinc Sucumbios in Orellana po 25 letih »zmagalo«. Da je bila škoda povzročena, v podjetju Chevron ne zanikajo, a vztrajajo, da je Texaco skladno z dogovorom z ekvadorskimi oblastmi poskrbel za sanacijo okolja. Za okoljsko degradacijo je, kot trdijo, odgovoren Texacov ekvadorski partner, naftno podjetje Petroecuador. Sodbo ekvadorskega ustavnega sodišča so v podjetju Chevron označili za konsistentno s predhodnimi »krivicami, prevarami in korupcijo, ki so jim bili podvrženi v Ekvadorju«, navaja tiskovna agencija AFP. Dodali so, da koruptivno ravnanje Ekvadorja potrjujejo izgubljene tožbe proti Chevronu, ki so jih tožniki vložili v, denimo, ZDA, Argentini in Braziliji. Pravico bodo, kot so sporočili, še naprej iskali na mednarodnih sodiščih.
 

Bodo oškodovanci prejeli odškodnino?


Rešitve spora še ni. Ker Chevron v Ekvadorju ne posluje in tam nima sredstev, se bo boj oškodovancev, enako kot Chevronov, nadaljeval na tujih sodiščih. Sprti strani, tožniki in Chevron drug drugega obtožujejo nepoštenega delovanja, korupcije, sodni postopki zoper vpletene pa se še vedno odvijajo tudi v ZDA. Po tem, ko je newyorško okrožno sodišče pritrdilo Chevronu in ravnanje skupine odvetnikov tožnikov pod vodstvom Američana Stevena Donzigerja leta 2014 označilo za koruptivno, mu je bila v torek začasno odvzeta odvetniška licenca. Donziger je zatrdil, da je bil postopek zrežiran, sodba, ki ugotavlja njegovo koruptivno dejanje, temelji na pričevanju osebe, ki jo je podkupil Chevron, piše na twitterju. Ob vseh sodnih postopkih ostaja neodgovorjeno glavno vprašanje – kdaj oziroma če sploh bodo oškodovanci prejeli odškodnino.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine