Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poslovil se je ameriški pisatelj Philip Roth

Pulitzerjev nagrajenec in eden osrednjih ameriških avtorjev druge polovice 20. stoletja je navdih za pisanje iskal v judovskem družinskem življenju, spolu in ameriških idealih.
Roth je nacionalno knjižno nagrado prejel že pri 26 letih za roman <em>Zbogom, Columbus</em>. FOTO: Eric Thayer/Reuters
Roth je nacionalno knjižno nagrado prejel že pri 26 letih za roman <em>Zbogom, Columbus</em>. FOTO: Eric Thayer/Reuters
Be. B., STA
23. 5. 2018 | 06:59
23. 5. 2018 | 11:37
7:36
V 86. letu je umrl eden velikih ameriških avtorjev Philip Roth, poročajo tuji mediji. Med njegovimi znanimi deli so roman Ameriška pastorala, za katerega je leta 1998 prejel Pultizerjevo nagrado, Poročila sem se s komunistom in Človeški madež.

Po poročanju New York Timesa je njegov bližnji prijatelj dejal, da je Roth umrl zaradi srčnega popuščanja.

V literarnem svetu je Roth veljal za enega najbolj nagrajenih avtorjev: v svojih delih je vključeval veliko avtobiografskih elementov, fokus pisanja je imel tudi na eksistencialnih vprašanjih posameznika. Svetu je postal najbolj znan po opisih življenja ameriških Judov, a z univerzalnim sporočilom: »Ne pišem judovsko, pišem ameriško.«

Odšel je, kot so zapisali v časniku New York Times, zadnji iz triumvirata velikih belskih pisateljev, ki so vladali ameriški literaturi v drugi polovici 20. stoletja, že prej sta odšla Saul Bellow in John Updike.


 

Morda najbolj brutalen kronist ZDA


V mladih letih je veljal za zastavonošo ameriškega postmodernizma, sčasoma pa je postal morda najbolj brutalen kronist ZDA v drugi polovici minulega stoletja. Njegov literarni opus vsebuje mnogo avtobiografskih elementov, osredotoča se na eksistencialna vprašanja slehernika, od vere in ideologije do družine, seksualnosti in smrti.

Svoj prvi velik uspeh je Roth požel z zbirko kratkih zgodb Zbogom, Columbus, izdano leta 1959, ko je bil star komaj 26 let. Širšo kritiško pozornost je sicer vzbudil z romanom Portnoyeva tožba iz leta 1969. V času 70-ih let minulega stoletja je v svojem pisanju veliko eksperimentiral, na koncu desetletja pa je ustvaril svoj alter ego, ki ga je poimenoval Nathan Zuckerman in ga je med letoma 1979 do 1986 vključeval v svoja dela kot protagonista ali stranski lik.

Philip Milton Roth se je rodil 19. marca 1933 v Newarku. Bil je vnuk Judov, ki so se v 19. stoletju v okviru migracijskega vala iz Evrope priselili v ZDA. FOTO: Eric Thayer/Reuters
Philip Milton Roth se je rodil 19. marca 1933 v Newarku. Bil je vnuk Judov, ki so se v 19. stoletju v okviru migracijskega vala iz Evrope priselili v ZDA. FOTO: Eric Thayer/Reuters


V svoji več kot 50-letni pisateljski karieri je Roth nanizal okoli 30 del, med katerimi so številne uspešnice. Leta 1998 je za svoj najbolj znan roman Ameriška pastorala prejel Pulitzerjevo nagrado. S tem delom je Roth po besedah prevajalke Miriam Drev ob koncu stoletja povzel temeljne izkušnje ameriškega razcveta po drugi svetovni vojni in njegove srhljive lome.

Ameriška pastorala je sicer prva knjiga iz njegove splošno hvaljene trilogije o dogajanju v povojni Ameriki. Sledili sta ji Poročila sem se s komunistom (1998) in Človeški madež (2000).

Med drugim so njegovo delo nagradili ameriški literarni kritiki, prejel pa je tudi tri nagrade Pen/Faulkner (za dela Človeški madež, Operacija Shylock in Slehernik). Leta 2001 je bil ovenčan z zlato medaljo za leposlovje Ameriške akademije za umetnost in literaturo ter z nagrado Franza Kafke.

Med priznanji, ki jih je prejel v zadnjih letih, pa sta mednarodni booker za življenjsko delo (2011) in nagrada princa Asturije (2012), pisateljska organizacija Pen pa mu je leta 2013 podelila še nagrado za življenjske dosežke na področju literature.

Roth velja za enega najplodovitejših in cenjenih pisateljev in pogosto so ga omenjali kot morebitnega nobelovca, a te nagrade nikoli ni dobil.



Philip Roth. FOTO: Reuters
Philip Roth. FOTO: Reuters


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine