Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Gisèle Pelicot: Bila sem žrtvovana na oltarju pregrehe

Francoz Dominique Pélicot je v devetih letih povabil na desetine moških, da zlorabijo njegovo ženo, ki je danes komentirala dosedanje dokaze s sojenja.
Gisèle Pelicot s svojim odvetnikom ob prihodu na sodišče v Avignonu. FOTO: Christophe Simon/AFP
Gisèle Pelicot s svojim odvetnikom ob prihodu na sodišče v Avignonu. FOTO: Christophe Simon/AFP
P. M.
23. 10. 2024 | 10:33
23. 10. 2024 | 15:22
9:25

Gisèle Pelicot, francoska babica iz vasice Mazan v Provansi, ki je postala feministična junakinja, ker je vztrajala pri javnem sojenju svojemu nekdanjemu možu in še petdesetim drugim moškim, ki so jo leta dolgo zlorabljali na željo njenega moža, je danes komentirala dosedanje dokaze. Sojenje bo trajalo predvidoma do 20. decembra.

Ko je Gisèle Pelicot nekaj po 11. uri stopila na tribuno, jo je nekdanji mož Dominique Pelicot le nemo opazoval z zatožne klopi. Rekla je, da ga je sprva želela ogovoriti, a si je premislila. Nato je pripovedovala, kako ji je stal ob strani, ko je mislila, da ima nevrološke težave. V resnici jo je omamljal on, ki mu je neomajno zaupala. »Kako je lahko popoln moški prišel tako daleč? Kako si me lahko izdal? Kako si lahko pripeljal te tujce v mojo spalnico?« je ogorčeno spraševala še na sodišču. »Profil posiljevalca ni nekdo, ki ga srečaš na parkirišču pozno zvečer. Posiljevalec je lahko tudi v družini, med našimi prijatelji,« se je obrnila na javnost ženska, ki o sebi pravi, da je »popolnoma uničena« in da ne ve, »kako naj se pobere«.

Gisele Pelicot FOTO: Christophe Simon/AFP
Gisele Pelicot FOTO: Christophe Simon/AFP

»Želim si, da vse ženske, ki so bile žrtve zlorab, in to ne samo takrat, ko so bile omamljene, kajti posilstvo obstaja na vseh ravneh, želim si, da te ženske rečejo: gospa Pelicot je to storila, to zmoremo tudi me. Ko si posiljen, te je sram, a ni se treba sramovati nam. Oni naj se sramujejo!« se je pred sodiščem izpovedovala nesrečna ženska in priznala, da nikoli ni posumila, da je kaj narobe s hrano, ki ji jo je pripravljal mož, ali pa z njenim najljubšim malinovim sladoledom, ki ji ga je nosil celo v posteljo. Nasprotno. »Kako srečna sem, on je ljubezen,« je bila prepričana. In ko se je zjutraj zbujala utrujena, je pomislila, da je to posledica hoje. »Ker sem se večkrat zbudila in se počutila, kot da mi je odtekla voda – kot se zgodi, ko rodiš,« je povedala Pelicotova in dodala, da se je posvetovala celo s tremi ginekologi.

Videoposnetki so pokazali, da jo je mož, preden je organiziral množične zlorabe, vsakič tudi preoblekel v zapeljivo spodnje perilo. Pelicotova ga na posnetkih ni prepoznala: »Spodnje perilo v videih ni moje. Verjetno je to nekje hranil, brez moje vednosti.«

Ker je eden od obtoženih rekel, da je Dominique Pelicot govoril, kako se s posilstvi maščuje ženi, ker je nekoč imela razmerje zunaj zakonske zveze, je predsednika sodišča zanimalo, ali je morda kdaj pomislila, da jo želi zaradi tega posebej ponižati. Pelicotova je odgovorila, da je res pogosto pomislila, da si »morda nikoli ni opomogel od dejstva, da sem v življenju nekoga srečala«. Zaradi tega se je počutila odgovorno. »Pomislil sem: ali ni morda maščevanje, ker je tako trpel zaradi te afere? Toda minila so leta, o tem sva se pogovarjala. Tudi on je imel afere. Prvi moški, ki sem ga poznala, je bil moj mož, drugi pa moj ljubimec. Tudi o tem sva se pogovarjala,« se je sodišču izpovedala Pelicotova, ki jo je mož, ko jo je ponujal drugim, imenoval la bourgeoise, buržujka.

Gisele Pelicot FOTO: Manon Cruz/Reuters
Gisele Pelicot FOTO: Manon Cruz/Reuters

Kot hči vojaškega častnika »z vrednotami« je bila vedno urejena, je poudarila Pelicotova, a je zanikala, da bi bil njen »slog oblačenja in bivanja buržoazen«. Občutka, da bi se mož kdaj zaradi tega počutil manjvrednega, ni imela nikoli.

Potem ko je na sodišču slišala žene, dekleta ali prijatelje reči, da se jim obtoženi ne zdi sposoben posilstva, je pozvala: »Moramo napredovati na področju kulture posilstva v družbi.« Ljudje bi se morali po njenem naučiti definicije posilstva. Do moških, ki so bili z njo, je neusmiljena, češ da so umazali »nezavestno žensko«: »Zame so posiljevalci, posiljevalci ostajajo. Posilstvo je posilstvo.«

Pelicotova se tudi nekdanjega tasta spominja kot »tirana«, ki so mu morali za mizo »streči kot princu«. Nekdanji mož ni imel lahkega otroštva; tudi on je bil posiljen, je povedala. Nenavadno se je vedel že leta 2010, le da tega ni vedela. Če bi, je dejala, bi ga morda zapustila že tedaj. Tako pa je izgubila deset let svojega življenja ...

Nekaj pred 13. uro se je zaslišanje Pelicotove na kazenskem sodišču v Avignonu zaključilo. Ponovno bo spregovorila v nadaljevanju sojenja, ki bo trajalo do 20. decembra.

Dominique Pelicot priznal, da je posiljevalec tudi sam

Marion Dubreuil, sodna poročevalka za radio RMC, je skicirala nekatere ženske – žene, dekleta in matere – nekaterih obtoženih moških, katerih primere danes obravnavajo na sodišču.

Po poročanju Guardiana je 72-letni nekdanji vodji logistike njen tedanji mož, 71-letni Dominique Pelicot, v hrano in pijačo podtikal uspavalne tablete in zdravila proti anksioznosti ter vabil moške, da jo posilijo. To je počel več kot devet let, v obdobju od 2011 do 2020.

Dominique Pelicot je obtožbe priznal in povedal, da je bil skoraj desetletje v stiku z moškimi v spletni klepetalnici z naslovom Brez njene vednosti, kjer je organiziral prihod neznancev na svoj dom, da so posiljevali ženo, medtem ko je nezavestna ležala v postelji. Povedal je, da ji je dajal mamila med obroki ali v sladoled, ki ji ga je prinesel, ko je po večerji gledala televizijo.

»Jaz sem posiljevalec, tako kot drugi v tej sobi,« je Pelicot povedal pred sodiščem in dodal, da so se drugi moški na sojenju zavedali vabila k posilstvu.

image_alt
Postala simbol boja proti nasilju nad ženskami

»Nikoli, niti za sekundo, nisem dala svojega soglasja gospodu Pelicotu ali kateremu od drugih moških,« je prejšnji mesec na sodišču povedala Gisèle Pelicot in dejala, da je bila »žrtvovana na oltarju pregrehe«.

Zaslišanja

V skoraj dveh mesecih pričanja je sodišče zaslišalo več deset obtoženih. Večina je zanikala posilstvo. Nekateri so se branili, češ da so mislili, da se Gisèle Pelicot pretvarja, da spi, ali da se preprosto »igra igro«, drugi spet so menili, da je dovolj privolitev njenega moža.

Videodokaze o domnevnih posilstvih je policija odkrila po aretaciji Dominiqua Pelicota leta 2020, potem ko je v supermarketu snemal ženska krila.

image_alt
71-letnik pred francoskim sodiščem: Sem posiljevalec, tako kot ostali v dvorani

Policija je iz filmov, ki jih je natančno označil in shranil, identificirala skupno 50 moških. Moškim, ki jim sodijo poleg Pelicota, grozi kazen do 20 let zapora. Skupaj je 49 moških obtoženih posilstva, enega poskusa posilstva in enega spolnega napada. Še pet drugih je obtoženih posedovanja podob zlorabe otrok.

Kdo so posiljevalci?

Med obtoženimi, starimi od 26 do 74 let, so medicinski tehnik, novinar, uradnik v zaporu, lokalni svetnik, vojak, vozniki tovornjakov in kmečki delavci.

Pélicotova je dejala, da se je počutila ponižano zaradi zaslišanja odvetnikov obrambe, ki so trdili, da so moški morda naredili napako pri presoji ali da so mislili, da je bila pijana ali da se je pretvarjala, da spi. Skratka, da je sokriva.

Francoska javnost 71-letni Gisèle  Pelicot izreka vso podporo in priznanje za njen pogum. FOTO: Christophe Simon/AFP
Francoska javnost 71-letni Gisèle Pelicot izreka vso podporo in priznanje za njen pogum. FOTO: Christophe Simon/AFP

»V tej sodni dvorani sem se počutila ponižano. Imenovali so me alkoholičarko, zarotnico gospoda Pelicota,« je prejšnji mesec zaupala sodišču in dodala, da je bilo desetletje njenega življenja uničeno.

»V stanju, v kakršnem sem bila, se absolutno nisem mogla odzvati. Bila sem nezavestna – to kažejo videoposnetki.«

K besedi jo je povabil predsednik sodišča, saj je sojenje skoraj že na polovici.

Odvetnik posiljene Antoine Camus je dejal, da ne želi sojenja za zaprtimi vrati, kot bi si »to želeli njeni napadalci«, temveč da želi, da z javnim sojenjem dvigne ozaveščenost o uporabi drog za namene spolnih zlorab.

Na tisoče ljudi se je udeležilo uličnih demonstracij po vsej Franciji v podporo Gisèle Pelicot.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine