Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Poraz nedotakljivega voditelja

Nemalo prahu je dvignil tudi Dodikov četrtkov intervju za N1, v katerem je novinarki odgovarjal z istim stavkom.
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. FOTO: Dado Ruvić/ Reuters
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. FOTO: Dado Ruvić/ Reuters
20. 11. 2020 | 18:40
20. 11. 2020 | 18:40
2:27
Lokalne volitve v BiH so pritegnile veliko pozornosti v Srbiji, ker so rezultati pokazali, da je mogoče premagati nedotakljive voditelje. Favorit srbskega predsednika Milorad Dodik je izgubil oblast v Banjaluki in Bijeljini. Aleksandar Vučić je že sporočil političnim nasprotnikom, da jim ne bo prepustil zmage na nobenih volitvah.

Čeprav je Dodik priznal, da je njegov kandidat izgubil županske volitve v Banjaluki, Drašku Stanivukoviću iz Stranke demokratičnega napredka (PDP) ni čestital za zmago. Namesto tega je sporočil, da ne bo sodeloval z novim županom in da bo umaknil vse naložbe iz Banjaluke. To je recept, ki ga je pred leti uporabil Vučić v mestu in občinah, kjer niso zmagali njegovi naprednjaki.

image_alt
Volivci kaznovali korupcijo in nepotizem


Po volitvah v Severni Makedoniji, Črni gori in Republiki Srbski mnogi pričakujejo preobrat tudi v Srbiji. Stavijo predvsem na lokalne volitve v Beogradu, ki bi lahko bile negotove prvič po letu 2012. Poraz naprednjakov bi bil velik uspeh srbske opozicije, ki jo je oblast uspešno razbila. Poleg šibke in neenotne opozicije je zagata v tem, da Vučić zaradi volilnega sistema posoja ime vsem kandidatom, ne glede na to, za katero funkcijo kandidirajo.



Nemalo prahu je dvignil tudi Dodikov četrtkov intervju za N1, v katerem je novinarki odgovarjal z istim stavkom: »Zmagali smo v 45 občinah v BiH, 42 občinah in petih mestih v Republiki Srbski.« Izjavil je še, da ne podpira politike novega župana Banjaluke in da ne oporeka njegovi legitimnosti, vendar ga Stanivuković ne zanima. Poudaril je, da svoji Zvezi neodvisnih socialdemokratov (SNSD) ni dovolil, da bi vložila eno samo pritožbo v Banjaluki. Sklenil je z besedami, naj kar dela, SNSD pa ne bo podpirala njegove politike, tako kot Stanivuković ni njene.

Ob potrditvi poraza v Banjaluki je Dodik dejal, da zanj to ni majhen udarec. Banjalučanom je očital, da niso bili pošteni do županskega kandidata Igorja Radojičića in da niso upoštevali, koliko sta SNSD in on osebno vložila v mesto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine