Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pomor novinarjev v Annapolisu

Tragedija opozarja na medijsko sovraštvo, ki se širi iz Bele hiše. Napadalec je že obtožen petih umorov.
Že 154. množični strelski napad letos je znova razgrel razpravo o pravici do nošenja orožja. FOTO: AP
Že 154. množični strelski napad letos je znova razgrel razpravo o pravici do nošenja orožja. FOTO: AP
29. 6. 2018 | 20:45
6:24
New York – Časnik Capital Gazette iz Annapolisa v zvezni državi Maryland je danes izdal posebno izdajo, v kateri so opisali, kako je pet njihovih sodelavcev umrlo v napadu na njihovo uredništvo. Še en strelski napad izstopa iz krvave more ZDA, ker predsednik ustvarja strupeno ozračje proti medijem.

Uredništvo lokalnega časnika je bilo sredi običajnega četrtkovega delovnega ritma, ko je strel iz šibrenice raztreščil stekleno vhodno steno. Nato se je začel morilski pohod, v katerem je storilec pobil štiri novinarje in urednike ter komercialistko. Preživeli so povedali, da so se skrivali pod mizami, poslušali njegovo hojo in krike kolegov, ki jih je pobijal, ter razmišljali, da bodo kmalu oni na vrsti. »Ni imel dovolj nabojev za vse,« je dejal Phil Davis, poročevalec kronike. Napadalec je nenadoma odložil orožje in se skril pod mizo pred policisti.

Čez nekaj ur so se preživeli člani uredništva, še vedno v šoku, iz prič pomora znova prelevili v novinarje. »Lahko vam zagotovim, jutri bomo izdali presneti časopis,« je poročevalec Chase Cook prek twitterja sporočil, da bodo opravili svoje delo. Danes so mnenjsko stran časnika pustili skoraj prazno, na njej so zapisali le, da so brez besed in da jo posvečajo petim kolegom, Geraldu Fischmanu, Robu Hiaasenu, Johnu McNamari, Wendi Winters in Rebecci Smith.


 

Jeza zaradi članka


Časnik ni namenil veliko pozornosti napadalcu, toda motivi povzročitelja najbolj krvavega dne za ameriško novinarstvo po terorističnem napadu 11. septembra so bili pomembni pri iskanju razlage. Preiskava še poteka, po prvih podatkih to naj ne bi bilo politično motivirano dejanje, 38-letni Jarrod Ramos naj bi brezumno končal svoj dolgoletni spor s časnikom. Ta je poročal o njegovi obsodbi zaradi nadlegovanja ženske, ki je sprejela njegovo prošnjo za prijateljstvo prek facebooka, nato naj bi sledili meseci prošenj za pomoč in zmerjanja, ki jih je sodišče končalo s pogojno obsodbo, časnik pa je opozoril bralce, kako strupena je lahko lažna bližina prek spleta. Čez nekaj mesecev je Ramos tožil časnik, a je izgubil tožbo, tudi pritožbeno sodišče je menilo, da je časnik profesionalno poročal o njegovi obsodbi.



To očitno ni utišalo njegove jeze, sporočila, ki jih je objavil prek twitterja, pa kažejo naraščanje mržnje do sodnega sistema in medijev. »Pekel za novinarje čaka,« je lani na božični večer sporočil avtorju članka, ki sploh ne dela več pri časniku. Zadnje sporočilo nekaj ur pred napadom je bilo »Je...e se, pustite me na miru«. Že 154. množični strelski napad letos je znova razgrel razpravo o pravici do nošenja orožja, ki je februarja dobila nov zasuk po smrti 17 ljudi na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas v Parklandu na Floridi. »Potrebovala bom več kot nekaj dni novic, sočutja in molitev. Hvala vam za vse, toda je.. se mi zanje, če bo to vse,« je bila neposredna Selene San Felice, ena od novinark časnika Capital Gazette. »Kaj je narobe z našo družbo, da nekoga tako razburi časnik, ki poroča o mačkah, ujetih na drevesih,« se je spraševal župan Annapolisa Gavin Buckley. S tem je hotel povedati, da je lokalni časnik dober časopis, a se ne ukvarja s političnimi temami, ki razgrevajo strasti, ampak »poroča o nogometnih tekmah otrok, o dobrih, lokalnih, zanimivih stvareh, ki jih želimo slišati«.
 

Strupeno ozračje


Gazette izhaja že stoletja, vedno pa je bil tako močno usmerjen v lokalne zgodbe, da so leta 1776 šele na drugi strani objavili dokument, ki ga poznamo kot deklaracijo o ameriški neodvisnosti. Napad na novinarje je v vsaki družbi nevaren signal, v razklanih ZDA, kjer predsednik nenehno ruši vlogo medijev in jih označuje za lažne novice, pa je izzvenel posebej zlovešče. Komentatorji so se vzdržali neposrednih obtožb, da je strupena retorika iz Bele hiše kriva za brezumno dejanje v Annapolisu, toda jasno je, da je celotna družba negativno naelektrena. Zdi se, kot da je zgled Donalda Trumpa podrl pregrade in omogočil splošno preziranje medijev. Po anketi spletnega časnika Axios kar 72 odstotkov Američanov ne zaupa več medijem. Dana Loesch, tiskovna predstavnica orožarske lobistične skupine Nacionalna strelska zveza (NRA), je denimo februarja sporočila »vsem, ki prek CNN, Washington Posta in New York Timesa širite pristranskosti in propagando, vaš čas se izteka, odštevanje se začenja zdaj«.

Trump je danes izrazil sožalje svojcem petih žrtev in obsodil napad, dopoldne pa je preslišal novinarska vprašanja. Tudi o tem, ali se čuti krivega za skrajno napeto ozračje v ZDA, zaradi katerega so narasle groženje novinarjem, tudi s smrtjo. Župan Buckley je pozval k prenehanju sovražnosti, vrstijo se Trumpovi pozivi k prenehanju napadov na novinarje, te je med drugim označil za sovražnike ljudi. Odločno in jasno sporočilo je že v četrtek prišlo iz Kanade. »Novinarji pripovedujejo zgodbe naših skupnosti, ščitijo demokracijo in pogosto pri opravljanju svojega dela tvegajo življenje,« je sporočil premier Justin Trudeau.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine