Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pomočnica svetovalca za narodno varnost bo morala oditi po sporu z Melanio Trump

Urad prve dame Združenih držav Amerike si lahko pripiše zasluge za pričakovani odpust znotraj Bele hiše.   
Pobuda za odstop glavne pomočnice je prišla iz strani prve dame Melanie Trump. FOTO: Reuters
Pobuda za odstop glavne pomočnice je prišla iz strani prve dame Melanie Trump. FOTO: Reuters
14. 11. 2018 | 12:13
14. 11. 2018 | 17:32
1:55
Ameriški predsednik Donald Trump naj bi odpustil Miro Ricardel, glavno pomočnico svetovalca za narodno varnost Johna Boltona, je poročal The Wall Street Journal. Zahteva za odstop glavne pomočnice pa naj bi prišla s strani prve dame Melanie Trump. »Mira Ricardel si ne zasluži več pozicije v Beli hiši, takšno je stališče urada prve dame Združenih držav,« je sporočila tiskovna predstavnica ameriške prve dame Stephanie Grisham. Ukrep je prvo odmevnejše dejanje Melanie Trump, ki se do zdaj ni vmešavala v kadrovsko politiko v Beli hiši.

Po besedah zaposlenih na vzhodnem krilu Bele hiše naj bi spor nastal na nedavnem obisku ameriške delegacije v Afriko. Glavna pomočnica naj bi se sprla z uradom prve dame zaradi dodelitve sedežev na letalu in uporabe denarnih sredstev sveta za nacionalno varnost. Pojavila pa so se tudi ugibanja, ali ni odhod Ricardelove povezan z morebitnim novim valom odpuščanj v Beli hiši, ki bo po mnenju analitikov sledil nedavnim kongresnim volitvam.

Mira Ricardel ima hrvaške korenine. FOTO: Reuters
Mira Ricardel ima hrvaške korenine. FOTO: Reuters


Mira Radielović Ricardel je hči hrvaških priseljencev. Služila je v treh republikanskih administracijah in v zasebnem letalskem podjetju Boeing, preden se je pridružila Trumpovi administraciji kot svetovalka za varnost. Spor s prvo damo ni njeno prvo nesoglasje znotraj Bele hiše, saj naj bi se v času predsedovanja sedanjega ameriškega predsednika večkrat obregnila ob odločitve obrambnega sekretarja Jamesa Mattisa.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine