Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Politično nekorektni španski raper v eksilu

Raper Valtònyc je bil v španski kraljevini obsojen na tri leta in pol zaporne kazni, zato je pred meseci prebegnil v Belgijo.
Štiriindvajsetletni Majorčan – njegovo pravo ime je Josep Miquel Arenas Beltran – je bil na pomlad obsojen, ker se je v svojih komadih menda norčeval iz španskih političnih razmer, klevetal in poveličeval terorizem.  Foto: (c)dani Codina
Štiriindvajsetletni Majorčan – njegovo pravo ime je Josep Miquel Arenas Beltran – je bil na pomlad obsojen, ker se je v svojih komadih menda norčeval iz španskih političnih razmer, klevetal in poveličeval terorizem.  Foto: (c)dani Codina
7. 10. 2018 | 12:40
7. 10. 2018 | 12:46
2:23
Kritični duhovi opozarjajo: če človek pridno dela, plačuje davke in je politično tiho oziroma po vetru prikimava mainstreamovski politiki, potem je življenje v Španiji lahko lagodno. Kdor pa drzno po svoje zaštrli iz prošpanske anonimnosti, ta utegne imeti težave.

Zaradi svojih smelih besedil ima probleme tudi politično nekorektni raper Valtònyc, ki je bil v španski kraljevini obsojen na tri leta in pol zaporne kazni, zato je pred meseci prebegnil v Belgijo.

Štiriindvajsetletni Majorčan – njegovo pravo ime je Josep Miquel Arenas Beltran – je bil na pomlad obsojen, ker se je v svojih komadih menda norčeval iz španskih političnih razmer, klevetal in poveličeval terorizem in še več: sodišče, najprej Audencia Nacional, nato pa še špansko vrhovno sodišče, je prepoznalo, da je hvalil baskovsko Eto in antifašistično uporniško skupino Grapo, želel smrt policistom in prav tako članom španske kraljeve družine. V neki pesmi je, denimo, zarobantil: »Rad bi poslal sporočilo upanja vsem Špancem: Eta je velik narod«, v drugi pa deklamiral, kako ima »kralj zmenek na vaškem trgu z zanko okrog vratu«.

Sklicevanje na svobodo govora ga ni rešilo, kljub vznemirjenju na družbenih omrežjih in nič koliko spletne podpore je moral prebegniti na tuje, zaradi česar je Španija za njim razpisala mednarodno tiralico. Belgijsko sodišče je pred kratkim odločilo, da ga ne bodo izročili domovini, saj svoboda govora v Belgiji ni zločin …



Kritični duhovi že v primerih katalonskih političnih zapornikov in voditeljev v eksilu pravijo, da v španskem pravosodju ni bilo nikoli prave tranzicije iz diktature v demokracijo. Ljudje na vodilnih položajih so bili v sistemu že pred desetletji, v 60. in 70. letih. Zdaj preganjajo mnoge tiste, ki niso prošpanski in njihovi pogledi niso poudarjeno po desničarsko politično korektni. Valtònyc je prvi glasbenik, ki so ga obsodili zaradi besedil, odkar je bila leta 1977 v Španiji vzpostavljena demokracija.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine