Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Politični boj za nova pravila azilne trdnjave Evropa

Zmerni optimizem pred današnjim odločanjem notranjih ministrov EU o prenovi azilnega sistema, ki se je sesul med begunsko krizo.
Po veljavni ureditvi nosijo največje breme vstopne države na jugu, v Sredozemlju med Grčijo in Španijo. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters
Po veljavni ureditvi nosijo največje breme vstopne države na jugu, v Sredozemlju med Grčijo in Španijo. FOTO: Antonio Parrinello/Reuters
8. 6. 2023 | 09:08
6:24

V nadaljevanju preberite:

Če se bo danes na zasedanju notranjih ministrov v Luxembourgu pokadil bel dim, bo Evropska unija dosegla preboj pri enem od politično najtežjih vprašanj, reformi azilnega sistema, ki se je zlomil po izbruhu begunske ­krize jeseni leta 2015. Zaradi krepitve migracijskih tokov in povišanje števila prošenj za azil v zadnjem obdobju je tema politično še bolj kočljiva.

Prvi kočljivi del ureja azilne postopke, začenši s prvim preverjanjem na meji. Po novem bi lahko bili prosilci, ki očitno ne izpolnjujejo pogojev za azil, obravnavani in zavrnjeni po hitrem postopku v centrih na zunanji meji. Pred današnjim zasedanjem velja, da države sprejemajo solidarnost, vendar soglasja o obveznem premeščanju (relokaciji) prosilcev iz vstopnih držav, kot je Italija, ni.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine