Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Počasno vračanje iz trdnjave Evrope

Evropski azilni sistem ječi pod pritiskom množice prosilcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za zaščito, zato želi EU pospešiti postopke za njihovo vrnitev domov.
Prosilci za azil na želeniški postaji Idomeni blizu meje med Grčijo in Severno Makedonijo. FOTO: Nicolas Economou/ Reuters.
Prosilci za azil na želeniški postaji Idomeni blizu meje med Grčijo in Severno Makedonijo. FOTO: Nicolas Economou/ Reuters.
26. 1. 2023 | 09:43
26. 1. 2023 | 10:15
5:41

V nadaljevanju preberite:

S hitrim povečenjem števila nezakonitih vstopo v EU po migracijskih poteh z juga evropska politika načrtuje odločnejše odzivanje. Zgolj lani je bilo vloženih skoraj milijon prošenj za azil. Danes o migracijsko-azilni problematiki razpravljajo notranji ministri v Stockholmu, migracije pa bodo tudi tema izrednega vrha EU čez dva tedna.

Čeprav EU že dolgo sprejema stališča in strategije o vračanju, se v praksi položaj še slabša. Po podatkih Eurostata je bilo leta 2021 izdanih 340.515 odločb o vrnitvi, uresničenih je bilo le 21 odstotkov. Delež se v primerjavi z leti prej manjša. Izvorne države ne kažejo veliko voljnosti za njihov sprejem.

EU želi s politiko korenčka in palice kot vzvod za pritisk na države izvora, predvsem v Afriki in Aziji, naj sprejmejo svoje državljane, uporabiti financiranje razvojne pomoči, trgovinsko politiko in dostop do vizumov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine