Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Pogajanja po volitvah v Avstriji bodo dolgotrajna

Po pričakovani zmagi svobodnjakov na avstrijskih parlamentarnih volitvah se boj za oblast šele začenja.
Pod vodstvom Herberta Kickla, ki je v letih 2017–2019 vodil notranje ministrstvo, se je priljubljenost svobodnjaške stranke po aferi Ibiza spet povečala. FOTO: Roland Schlager/AFP
Pod vodstvom Herberta Kickla, ki je v letih 2017–2019 vodil notranje ministrstvo, se je priljubljenost svobodnjaške stranke po aferi Ibiza spet povečala. FOTO: Roland Schlager/AFP
30. 9. 2024 | 15:28
30. 9. 2024 | 17:26
8:03

V nadaljevanju preberite: 

Rezultati avstrijskih parlamentarnih volitev so znani, a do odločitve, kdo je na njih zares zmagal oziroma kdo bo prihodnjih pet let vodil severno sosedo, je še daleč.

Nič presenetljivega se ni zgodilo v nedeljo, javnomnenjske raziskave so že dolgo časa napovedovale, da se avstrijskemu političnemu prizorišču obeta zmagoslavna vrnitev svobodnjaške stranke (FPÖ), ki jo je pred petimi leti skorajda pokopala afera Ibiza, v katero se je vpletel njen tedanji voditelj in podpredsednik zvezne vlade Heinz-Christian Strache. Zaradi odmevnega škandala je leta 2019 razpadla koalicija med vodilno Ljudsko stranko (ÖVP) in FPÖ, Avstrijci pa so morali predčasno na volitve, na katerih so svobodnjaki pod vodstvom Norberta Hoferja doživeli hladen tuš.

Za stranko, ki je prej imela podporo več kot četrtine Avstrijcev, je glasovalo le še nekaj več kot 16 odstotkov volivcev. Toda pod vodstvom nekdanjega generalnega sekretarja stranke Herberta Kickla, ki je v letih 2017–2019 vodil notranje ministrstvo, junija 2021 pa je stopil na čelo FPÖ, se je priljubljenost stranke spet povečala.

Če odštejemo zadnje volitve za evropske poslance, kjer je že premagala vse ostale, je stranka, ki so jo ustanovili nekdanji nacisti, prvič dobila največ glasov od vseh na nacionalnih volitvah. Skoraj 29 odstotkov jih je zbrala, 12,6 odstotka več kot pred petimi leti, v 183-članskem spodnjem domu parlamenta pa jo bo odslej namesto dosedanjih 31 predstavljalo kar 56 poslancev.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine