Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Podpredsednica ZDA Kamala Harris za prepoved jurišnega orožja

Tovrstno orožje je izdelano za vojne in nima mesta v civilni družbi, je dejala Harris.
Podpredsednica ZDA Kamala Harris je položila cvetje na prizorišču množičnega streljanja v Buffalu. Foto: Geoff Robins/Afp
Podpredsednica ZDA Kamala Harris je položila cvetje na prizorišču množičnega streljanja v Buffalu. Foto: Geoff Robins/Afp
STA
29. 5. 2022 | 09:35
29. 5. 2022 | 09:40
2:02

Ameriška podpredsednica Kamala Harris se je po pokolu v teksaški šoli v soboto zavzela za prepoved jurišnega orožja. Kot poroča španska tiskovna agencija EFE, je podpredsednica, ki se je v Buffalu udeležila pogreba žrtve rasističnega napada, opozorila, da je tovrstno orožje izdelano za vojne in nima mesta v civilni družbi.

»Ne posedamo v čakanju na rešitev. Vemo, kaj je potrebno - prepoved jurišnega orožja,« je Harrisova dejala na pogrebu ene od žrtev nedavnega pokola v Buffalu, v katerem je 18-letni rasist ubil deset temnopoltih Američanov.

»Zakaj bi lahko kdorkoli kupil orožje, s katerim lahko ubija, ne da bi vedeli vsaj, če je ta človek pred tem zagrešil nasilen zločin? Ali morda predstavlja grožnjo sebi ali drugim? To bi bilo smiselno,« je dejala.

Kot je poudarila, je tovrstno orožje izdelano z namenom, da bi v kratkem času ubilo čim več ljudi. »Gre za vojaško orožje, ki mu ni mesta v civilni družbi,« je poudarila Harrisova.

V torek je 18-letnik v teksaškem kraju Uvalde vdrl v osnovno šolo, kjer je ubil 19 učencev in dve učiteljici. Policija je priznala napake pri odzivu na napad, saj je predolgo čakala na ukrepanje. Od trenutka napada do smrti napadalca je preteklo 90 minut. Vrstijo se pozivi k uvedbi uradne preiskave ravnanja policije.

Ameriški predsednik Joe Biden bo danes obiskal prizorišče strelskega pohoda. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine